Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jobboldali fordulat a Ludwig múzeumban?

2013.04.19. 14:14 Módosítva: 2013-04-19 14:26:35

Pénteken zajlott a Ludwig múzeum igazgatói posztjára pályázók szakmai meghallgatása. Információink szerint a volt igazgató, Bencsik Barnabás mellett Fabényi Júlia, a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatóságának főigazgatója is jelentkezett. Az Index úgy tudja, a jobboldali túlsúlyú bizottság a jobboldal által támogatott Fabényi Júliát ajánlja Balog Zoltán miniszternek.

A Művészetek Palotájában működő kortárs művészeti múzeum március elején azzal került a hírekbe, hogy a kulturális kormányzat minden előzetes bejelentés nélkül megvonta a megbízatást az igazgatótól, Bencsik Barnabástól. Az igazgatónak éppen lejárt ötéves igazgatói megbízatása, de mivel a tárca nem írta ki időben a pályázatot, L. Simon László kulturális államtitkár úgy döntött: Bencsik megbízatását ideiglenesen, a pályázat kiírásáig meghosszabbítják.

L. Simont a kormány aztán váratlan gyorsasággal eltávolította, amely semmissé tette a kormányzati ígéreteket is.

Bencsik folytatta volna

Bencsik újra pályázott a posztra, amelynek pénteken rendezték a szakmai meghallgatását. A volt igazgató az Indexnek elmondta: pályázatának lényege a folyamatosság volt. A jelentős külföldi művészek mellett nagykiállításokat rendeznének jelentős kortárs magyar alkotóknak, például Csákány Istvánnak, Németh Hajnalnak, Kaszás Tamásnak. Fontosnak tartja a 60-70-es évek neoavantgárd művészetének bemutatását is.

A volt igazgató úgy vélte, a vezetőváltással elveszítenék azokat a kapcsolatokat, amely ebben a műfajban elengedhetetlenül fontosak. A művészektől, kurátoroktól kapott szándéknyilatkozatok ugyanis személyre szólók, így például a világhírű Marina Abramovic ígéretet tett, hogy a Ludwigban nyílik meg új szólókiállítása. Az ilyen nyilatkozatok azonban  nem szállnak át automatikusan a következő vezetőre.

Bencsikazexindex.hu-n hozta nyilvánosságra pályázatát.

Fabényi Júliát támogatták

A másik pályázó Fabényi Júlia volt, aki 2000-től öt évig vezette a Műcsarnokot is. Fabényi nem árult el részleteket pályázatáról. Kérdésünkre annyit mondott, hogy az anyagot a döntés után hozza nyilvánosságra. A minisztériumnak május közepéig kell megneveznie az új igazgatót.

A szakmai zsűri egyébként csak ajánlásokat fogalmaz meg, a végső döntést az Emberi Erőforrások Minisztériuma hozza meg. A bizottságnak tagja volt Fekete György Művészeti Akadémiájának alelnöke, Csáji Attila; Káel Csaba, a Műpa igazgatója, aki a Fidesz kampányfilmjeinek készítőjeként vált ismertté, Hammerstein Judit kultúráért felelős helyettes államtitkár, Révész Mária, aki Balog Zoltán miniszter kultúrpolitikai főtanácsadója, Vígh Annamária és Boros Géza az EMMI osztályvezetői. A szakmai zsűriben ült továbbá, P. Szabó Ernő, a Magyar Nemzet újságírója, Fogas Ottó, a szegedi Móra Ferenc múzeum igazgatója, Piringer Patrícia, a Ludwig kommunikációs vezetője, és Mélyi József, művészettörténész, műkritikus, az AICA képviselője.