2500 új bölcsődei férőhelyet adnak át

2013.04.19. 15:11

A kormány 2500 új bölcsődei helyet ad át idén év végéig, ezzel 3500-ra nő az új férőhelyek száma. Asztalosné Zupcsán Erika, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára szerint 37 ezer gyereket irattak be idén bölcsődébe, azonban legalább 284 ezer két év alatti gyereknek lenne szüksége férőhelyre. 2011-ben a jelentkezők közül hatezer gyereket nem tudtak felvenni az intézményekbe. A minisztérium szándéka szerint a munkába visszatérő anyákat segítenék az új férőhelyekkel.

Az intézményekbe elvileg mindenkit felvesznek, gyakorlatilag azonban csak a környéken lakó gyerekeknek van esélyük bekerülni. Sok szülő ezért trükközésre kényszerül, és családtaghoz vagy baráthoz bejelentkezik a gyerekével együtt, hogy így jusson előnyhöz a felvételi döntéskor. Mivel a legtöbb helyen jelentkezési sorrendben veszik fel a gyerekeket, ezért sokan már januárban szólnak a bölcsődékben, hogy oda szeretnék járatni gyereküket.

Magyarországon a gyerekek 15 százaléka jut ellátáshoz, a 2002-ben elfogadott ajánlás szerint idén már 30 százaléknak kellene, hogy férőhely jusson.