Olivér
5 °C
8 °C

Ömlik a szennyvíz a Balatonba Balatonszőlősnél

2013.04.20. 12:09
A kivitelezés hanyagsága miatt csapadékos időszakokban a Balatonba jut két Balaton-felvidéki falu, Balatonszőlős és Pécselyrőleső vízzel keveredő szennyvizének egy része. A talajvíz bejut a csatornába, a szennyvíz viszont kifolyik belőle, miközben a falvak lakói az ország legmagasabb csatornadíját fizetik.

„Húsz napon át folyt ki a csatornából a szennyvíz, bele a patakba, ami 3 kilométer után a Balatonba ér” – mondta az Indexnek Mórocz László balatonszőlősi polgármester, aki szerint azonban nem a környezetszennyezés a legsúlyosabb probléma, hiszen a szennyvíz csak hígítva jut a tóba, hanem az 1033 Ft/köbméteres helyi csatornadíj, amely körülbelül háromszorosa az országos átlagnak. „Mivel a csatornarendszer üzemeltetője minden megtisztított köbméter vizet felszámol, tulajdonképpen a csatornába szivárgó talajvizet is kiszámlázzák a lakosoknak” – magyarázta a polgármester.

Szennyvíz ki, talajvíz be

Az üzemeltetőnek, a Bakonykarszt Zrt-nek még felárral sem éri meg a szőlősi és pécselyi szennyvíz elvezetése és tisztítása, mivel annyi víztöbblet érkezik a falvakból, hogy a valós költségek egy részét inkább lenyelik. „Nem számlázhatnak ki 2000 forintot köbméterenként, így viszont folyamatos veszteséget szenvednek el” – mondta a Mórocz. A helyzet tarthatatlansága miatt Pécsely és Szőlős 2010-ben pert indított a kivitelező, a Swietelsky Kft. ellen, amelybe a Bakonykarszt is beszállt.

A rossz, igénytelen kivitelezés miatt nem csak a talajvíz jut be a csatornába, de ugyanott a szennyvíz is kiszivárog. Bár még nem vizsgáltatta be a talajt, Mórocz meg van róla a győződve, hogy a talaj minőségét is veszélyezteti a szivárgás. A rendszerrel más problémákat is tapasztaltak. A polgármester kertje például most húsvétkor egy szennyvíztóvá változott, de más lakosoknál is előfordult, hogy feltört a szennyvíz.

A problémáról a Pécselyi-medencét kezelő Balaton-felvidéki Nemzetin Park is tud. Ők jelentették a problémát a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnek, amely vizsgálatot indított az ügyben. A vizsgálat állásáról későbbre ígértek tájékoztatást.

Még lapátjuk sem volt

Balatonszőlős, Pécsely és Aszófő 2000 körül döntött úgy, hogy csatornarendszert épített. Szőlősön és Pécselyen ugyanaz a cég, a Swietelsky egyik alvállalkozója végezte el a munkát. A polgármester elmondása szerint a kivitelezők teljesen amatőrök voltak, sokszor nem voltak megfelelő eszközeik és igénytelenül végezték el a munkát. Már az építkezés közben több bejelentés érkezett az önkormányzathoz, a lakók arról panaszkodtak, hogy munkások nem tömörítették megfelelően a földet, ezért az beszakadt, de néhányan azt is jelentették, hogy a kivitelező nem szerelte fel a tömítő gyűrűket a megfelelő helyekre.

Egy helyi lakos arról is beszámolt, hogy előfordult, ő adott lapátot, vödröt, sőt még cementet is a kivitelezőknek. A szennyvíz-ügyről a napokban egy helyi tévés rövid beszámolót készített, hogy a problémát a nyilvánosság elé tárja.

„Ahogyan ez a csatornarendszer ki van építve, az nem felel meg az előírásoknak” – közölte Radács Attila, a Bakonykarszt műszaki igazgatója. Radács szerint bár az országban máshol is előfordul hasonló rendellenesség, a Pécselyi-medencében kialakult helyzet súlyossága kirívó. „Más helyeken 1 köbméter elhasznált vízre 800 liter szennyvíz jut. Nálunk 1300” – illusztrálta a probléma nagyságrendjét a szőlősi polgármester. Radács szerint a problémákat az okozza, hogy az aknák és a csövek nincsenek jól összeillesztve, és ezeken a helyeken történik a szivárgás.

Vizsgálat aszály idején

A Swietelsky Kft-vel folytatott pereskedés egyik fordulataként a bíróság egy független igazságügyi szakértőt rendelt ki, hogy megvizsgálja, valóban a kivitelezés hiányosságai okozzák-e a problémát. A szakértő többször is járt a falvakban tavaly nyáron, mindannyiszor a legnagyobb szárazság idején – mesélte Mórocz, aki szerint így nagyon nehéz megállapítani, hogy egy csak esős időben fennálló problémának mi az oka.

A szakértő egyébként arra jutott, hogy a szennyvíztöbbletet a lakosok törvénytelen magatartása okozza, tehát az, hogy a csatornába szivattyúzzák a például a pincéjükben felgyülemlett talajvizet. Mind a polgármester, mind Radács megkérdőjelezték a szakértő függetlenségét szakmaiságát is. Az Index a Swietelsky Kft-t is megkereste az ügyben, ők későbbre ígértek tájékoztatást.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?