Bárki kérdezhet a parlamentben

2013.04.21. 15:16 Módosítva: 2013.04.21. 15:17

Az LMP kinyitja a képviselői írásbeli kérdés lehetőségét az állampolgárok számára azért, hogy minél többen tudjanak rákérdezni a minisztériumok és más kormányzati szervek működésére - írja közleményében a párt. Az LMP azt szeretné, hogy az állami működés ellenőrzése ne pusztán képviselői kiváltság legyen.

A kérdéseket az LMP blogján lehet feltenni. Az írásbeli kérdéseket – amennyiben az politikai relevanciával rendelkezik – az LMP jogászai hivatalos formába szerkesztik, és könnyen értelmezhetően és áttekinthetően kiteszi az LMP a blogra, a rá adott minisztériumi válasszal együtt.

"Az állam működésének demokratikus ellenőrzésére még nagyobb szükség van akkor, amikor a kormányzat leépítette a fékek és egyensúlyok rendszerét - írja a kezdeményezés hátteréről Vágó Gábor. A minisztériumok működésével kapcsolatos állampolgári kérdéseknek politikai súlyt kíván adni az LMP azért, hogy még szorosabb ellenőrzés alá vonjuk a kormányzatot. Ezzel az eszközzel is meg kívánja erősíteni az LMP az összefogását az állampolgárokkal, az oligarchák által elrabolt állam visszaszerzése érdekében."