Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

78 milliót költött tavaly a HÖOK

2013.04.24. 13:10
50 millió forint állami forrással és 28 millió forint „egyéb bevétellel” rendelkezett tavaly a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája. Három alkalmazott átlagosan 160 000 forintért végez munkát a HÖOK-nak, 12 milliót fordítottak a hallgatói képviselők továbbképzésére. Az EFOTT sátor ötmillióba került.

78 millió forintból gazdálkodott a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája 2012-ben. A HÖOK-hoz az Átlátszó Oktatás blog fordult közérdekű adatigényléssel a KiMitTudon keresztül . A hallgatói érdekképviselet szerdán tette közzé az állami források felhasználásáról szóló dokumentumot, további 28 millió forint „egyéb bevétel” forrását és felhasználását nem részletezték.

A dokumentumból kiderül, hogy a HÖOK tizenkét millió forint költségvetési támogatást költött a Hallgatói Képviselők továbbképzésére. Körösparti Péter, a HÖOK elnökhelyettesének tájékoztatása szerint ez az összeg a HÖOK tavaszi és őszi vezetőképző táborának finanszírozásához volt szükséges.

A közzétett adatok szerint hatmillió forintot költöttek három alkalmazott bérkiadásaira. Ez átlagosan havi 160 000 forintos, valószínűleg nettó fizetést jelent, mivel a munkáltatói járulékokat külön sorban szerepeltetik.

A HÖOK Országos Karrierprogramjára (7 millió), az EFOTT sátorra (5 millió) és egy sportprogramra (2,5 millió) összesen 14,5 millió forintot költöttek egy év alatt.

D VAJ20111014002
Fotó: Vajda János

A HÖOK csak az állami forrásból érkezett kiadásait tette közzé, 28 millió forint „egyéb bevétel” forrását és felhasználását egyelőre nem részletezték. „A HÖOK-nak a részére folyósított állami támogatás (közpénz) bemutatásán kívül semmilyen közérdekű adatigénylésnek nem kell eleget tennie” – írták. Az Átlátszó Oktatás blog újabb adatigénylésében a HÖOK 2006 és 2013 közti összes szerződését és a személyi kiadások névre lebontott listáját szeretné megtudni.

Perlik a HÖK-öt

A Hallgatói Önkormányzatok gazdálkodásának átláthatatlansága mások figyelmét is felkeltette. Az egyik diák pert indított az ELTE ellen, mivel az egyetem nem reagált érdemben arra a közérdekű adatigénylésre, amelyben többek között azt próbálták kideríteni: ki kap abból a 771 782 forintos jutalomkeretből, amit a hallgatói önkormányzat havonta oszt ki a jogi kari HÖK-elnök döntése alapján. A HÖK átláthatatlan gazdálkodásának kibogozására külön tematikus blog indult ÁJK HÖK Figyelő néven, itt jelent meg az egyetem ellen benyújtott kereset is.

Az első tárgyaláson a Pesti Központi Kerületi Bíróság hatáskör hiányában áthelyezte az ügyet a Fővárosi Törvényszékre. A bíróság arra hivatkozott, hogy az ELTE országos illetőségű közfeladatot ellátó szerv, így az ügyet a Törvényszéknek kell tárgyalnia.