78 milliót költött tavaly a HÖOK

2013.04.24. 13:10
50 millió forint állami forrással és 28 millió forint „egyéb bevétellel” rendelkezett tavaly a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája. Három alkalmazott átlagosan 160 000 forintért végez munkát a HÖOK-nak, 12 milliót fordítottak a hallgatói képviselők továbbképzésére. Az EFOTT sátor ötmillióba került.

78 millió forintból gazdálkodott a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája 2012-ben. A HÖOK-hoz az Átlátszó Oktatás blog fordult közérdekű adatigényléssel a KiMitTudon keresztül . A hallgatói érdekképviselet szerdán tette közzé az állami források felhasználásáról szóló dokumentumot, további 28 millió forint „egyéb bevétel” forrását és felhasználását nem részletezték.

A dokumentumból kiderül, hogy a HÖOK tizenkét millió forint költségvetési támogatást költött a Hallgatói Képviselők továbbképzésére. Körösparti Péter, a HÖOK elnökhelyettesének tájékoztatása szerint ez az összeg a HÖOK tavaszi és őszi vezetőképző táborának finanszírozásához volt szükséges.

A közzétett adatok szerint hatmillió forintot költöttek három alkalmazott bérkiadásaira. Ez átlagosan havi 160 000 forintos, valószínűleg nettó fizetést jelent, mivel a munkáltatói járulékokat külön sorban szerepeltetik.

A HÖOK Országos Karrierprogramjára (7 millió), az EFOTT sátorra (5 millió) és egy sportprogramra (2,5 millió) összesen 14,5 millió forintot költöttek egy év alatt.

D VAJ20111014002
Fotó: Vajda János

A HÖOK csak az állami forrásból érkezett kiadásait tette közzé, 28 millió forint „egyéb bevétel” forrását és felhasználását egyelőre nem részletezték. „A HÖOK-nak a részére folyósított állami támogatás (közpénz) bemutatásán kívül semmilyen közérdekű adatigénylésnek nem kell eleget tennie” – írták. Az Átlátszó Oktatás blog újabb adatigénylésében a HÖOK 2006 és 2013 közti összes szerződését és a személyi kiadások névre lebontott listáját szeretné megtudni.

Perlik a HÖK-öt

A Hallgatói Önkormányzatok gazdálkodásának átláthatatlansága mások figyelmét is felkeltette. Az egyik diák pert indított az ELTE ellen, mivel az egyetem nem reagált érdemben arra a közérdekű adatigénylésre, amelyben többek között azt próbálták kideríteni: ki kap abból a 771 782 forintos jutalomkeretből, amit a hallgatói önkormányzat havonta oszt ki a jogi kari HÖK-elnök döntése alapján. A HÖK átláthatatlan gazdálkodásának kibogozására külön tematikus blog indult ÁJK HÖK Figyelő néven, itt jelent meg az egyetem ellen benyújtott kereset is.

Az első tárgyaláson a Pesti Központi Kerületi Bíróság hatáskör hiányában áthelyezte az ügyet a Fővárosi Törvényszékre. A bíróság arra hivatkozott, hogy az ELTE országos illetőségű közfeladatot ellátó szerv, így az ügyet a Törvényszéknek kell tárgyalnia.