Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Pénz helyett kampánykártyát kapnak a képviselőjelöltek

2013.04.27. 09:20 Módosítva: 2013-04-27 10:03:45
Az új kampányfinanszírozási törvény tervezete szerint 2014-től az egyéni képviselőjelölteknek járó egymillió forintos költségvetési támogatást a Magyar Államkincstárnál vezetett kártyafedezeti számlán keresztül lehet igénybe venni - írja a Magyar Nemzet.

A lap úgy tudja, hogy a hamarosan a parlament elé kerülő tervezet szerint minden egyéni képviselőjelölt, akit nyilvántartásba vesznek az országgyűlési választásokon, várhatóan egymillió forint költségvetési támogatásban részesül. A képviselőjelölt kezébe azonban a visszaélések elkerülése érdekében nem kerül semmilyen formában sem pénz, hanem egy kincstári kártyát kap, amellyel a hitelkártyákhoz hasonlóan rendezheti a számláit.

A részleteket - például, hogy pontosan milyen kampányköltségekre fordítható a támogatás, illetve kik fogadhatják el a kártyát - részben a MÁK szabályzata, illetve a jelölttel kötött támogatási szerződés fogja tartalmazni.

A Magyar Nemzet a Fidesz egyik vezető politikusától megtudta, hogy a választások után minden indulónak utólag el kel számolnia az államkincstárral. Az új kampányfinanszírozási törvény tartalmaz egy "komolysági küszöböt" is, ami azt jelenti, hogy azoknak a jelölteknek, akik a választásokon nem szerzik meg az adott választókerület szavazatainak egy-két százalékát (kb. 500-1000 szavazatot), kamatostul kell majd visszafizetniük a felhasznált állami támogatást.

A választásokon induló jelöltek azonban nem csak a költségvetéstől kapnak támogatást, az egy párt által a kampányra fordítható összeg várhatóan jelöltenként ötmillió forint lesz. A törvényjavaslat szerint azonban a közös listát állító szervezetek egy pártnak fognak majd számítani a költési limit tekintetében.