Dorgáló leveleket kap Brüsszelből a kormány

MTI/Index
2013.05.02. 14:56

Lezárult az Európai Bizottságnak a magyar alaptörvény negyedik módosításával kapcsolatos jogi elemzése, és a testület három levelet is küldött a kormánynak, közölte csütörtök este a bizottság szóvivője, Pia Ahrenkilde Hansen. A szóvivő bejelentése lényegében megerősítette a Die Welt csütörtöki számában megjelent értesülést, miszerint az Európai Bizottság három figyelmeztető levélben fogja megróni a magyar kormányt.

Pia Ahrenkilde Hansen szerint a levelekben Brüsszel további információkat kér az alaptörvény azon pontjairól, amelyekkel kapcsolatban korábban José Manuel Barroso, a bizottság elnöke aggályokat fogalmazott meg.

Ezek a rosszallott pontok, ahogy a Die Welt cikke megjósolta, a következők: az esetleges uniós bírságok fedezése céljából kivetendő adó, az a változás, hogy csak a közszolgálati médiában lehet majd politikai hirdetéseket közzétenni a választási kampányok idején, illetve az Országos Bírósági Hivatal elnökének ügyáthelyezési jogköre.

A bizottság szóvivője azt mondta, hogy Brüsszel mindhárom levélre egy hónapon belül választ vár a magyar hatóságoktól, és annak birtokában dönt majd a további lépésekről, így arról is, szükségesnek látja-e, hogy hivatalosan kötelezettségszegési eljárást indítson.

A Die Welt másik, az online kiadásában megjelent cikkben egyenesen azt állította, hogy a Bizottság levelei már a kötelezettségszegési eljárás első lépésének számítanak.