Orbán üresen álló épületet venne vissza

2013.05.03. 12:57
Tarlós értetlenkedik a buszon elhangzott beszélgetés keltette visszhang miatt.

"Az egy portugál kezében van és vissza is akarnám szerezni...Kezdeményezzétek, hogy legyen egy ilyen törvény, én csinálok egy olyat". Bár a Tarlós Istvánnal BKV-járaton buszozgató Orbán Viktor felvetését az Állami Balettintézet egykori épületének visszaszerzéséről könnyen lehet a meghonosított kézi vezérlés eklatáns példájának tekinteni, tény, hogy a kilenvenes évek óta üresen álló Dechsler-palota – épp szemben az Operával – régóta szomorú mementója a privatizáció utáni meddő ingatlanbefektetéseknek.

2010 augusztusában a Lechner Ödön tervezte palota előtt egykor végzett balettnövendékek tüntettek és mindazok, akik aggódtak a Budapestet világvárossá tevő építészeti korszak egyik remekéért.

A demonstráción felszólalt Ráday Mihály is, majd a helyszínen 1130 résztvevő írt alá egy petíciót, amelyben követelték, hogy "a Kormány ... avatkozzon be, és minden lehetséges eszközzel állítsa meg az épület további állagromlását. Haladéktalanul szerezzen érvényt a ... hatályos jogszabályoknak, és vegye igénybe a jogszabályok által biztosított összes eszközt, hogy a tulajdonos-befektetőt rábírja a jogkövető magatartásra. Ha mindez más módon nem lehetséges, a Kormány vizsgálja meg a lehetőségét az ingatlan újra állami kézbe vételének és felújításának."

Tarlós István pénteken az MTI-nek azt mondta, a város szempontjából "egészen különösnek" tartja, hogy elindult egy polémia azon beszélgetés nyomán, amelyet Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott a napokban az egyik új Mercedes buszon. "Ezen gúnyolódni vagy polemizálni nagyon meglepő és furcsa politikai haszonszerzési szándékot sugall" – fogalmazott a városvezető, kiemelve: eddig sokan azon problémáztak, hogy a kormány nem törődik Budapesttel.
Szavai szerint Orbán Viktorral éppen a város fejlődéséről tanakodtak. A főváros olyan fejlesztési elképzeléseket készített el és olyan városfejlesztési koncepciót alkotott, amilyen 30 éve nem volt Budapesten – jelentette ki Tarlós István, hozzátéve: a miniszterelnöknek teljesen igaza van, amikor jogszabályváltozásokról beszél, ha az élet úgy kívánja. "Nem az emberek vannak a jogszabályokért, hanem a jogszabályok az emberekért" – fogalmazott a főpolgármester. Megjegyezte: külföldieknek egy évtizede eladott gyönyörű, műemlék épületek – köztük a balettintézet és a Kodály körönd épületei – porladnak.

Az épületet 1997-ben privatizálták. Először a Trivest Kft. által létrehozott Andrássy 25. Kft. tulajdonába került. A kft-t két hónappal később megvásárló új tulajdonosok, egy 200 luxusszobás szálloda kialakítását tervezték, amihez 2002-ben építési engedélyt is kaptak – írta 2010-es cikkében a hg.hu Az Opera Plaza 2009 végén nyitott volna, ám a tervek megvalósítása el sem indult. 2007-ben a portugál Aquapura Hotelshez került a cég, immár 7,5 milliárd forintért. Az óriási árkülönbözet miatt feljelentés is született már az ügyben, bírósági döntés még nincs. A palota portugál hátterű tulajdonosának magyarországi cége az Aquapura Hotels Villas & Spa – amely a Királyhágó tér 8 alatt volt bejegyezve – 2010-ben felszámolás alá került.

Megkerestük az anyacég portugál képviselőjét, ám egyelőre nem válaszolt írásos érdeklődésünkre.

Orbán Viktor ma egyébként épp Portugáliába utazik.