Vilhelmina
4 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Hende: Új fegyverek kellenek Magyarországnak

2013.05.06. 07:37

Újrafegyverkezésre van szükség Magyarországon a honvédelmi miniszter szerint, mert a honvédség haditechnikája 10 éven belül teljesen tönkremegy a Gripeneket kivéve – írja a Világgazdaság. A lapban megjelent interjúban Hende Csaba kijelentette: a magyar honvédség a rendszerváltás óta – az egy jelentős Gripen programot leszámítva – nem szerzett be haditechnikai eszközöket.

„Amit használunk, annak túlnyomó részét még a Varsói Szerződés idején gyártották, 30-40 éve. Tíz év múlva minden tönkremegy, újrafegyverkezésre van szükség” – fogalmazott a miniszter.

Szavai szerint az elmúlt években kevesebb pénzből növelték a honvédség teljesítményét. A NATO jelenleg zajló 10 éves tervezési folyamatában 45 képességcélt fogalmaztak meg, és csak az Egyesült Államok és Magyarország tudja mindet teljesíteni.

Elmondta, hogy a kormány 2012 elején garantálta, hogy 2012-höz képest 2013-2015-ig nem csökkenti a katonai költségvetést. Eközben az idén 7 milliárd forinttal, 3 százalékkal nőtt a katonai költségvetés. 2016-tól 2023-ig pedig évente a GDP 0,1 százalékával bővülnek a honvédelmi kiadások. „Ha nő a GDP, az összeg is nő majd; mintegy 800 milliárd forint fejlesztési forrásunk lehet, de ez sem lesz elég az eszközcserére” – hangsúlyozta a miniszter.

A miniszter arról is beszélt, hogy két év kihagyás után idén újra megrendezik a Repülőnapot. A kimaradásnak eddig költségvetési okai voltak, most azonban több szponzor is beszállt: a Mol biztosítja a kerozint, a MÁV és a Volán tömegközlekedési eszközein pedig féláron lehet majd odautazni. Így körülbelül félmilliárd forintjába fog kerülni az államnak a légi parádé.