Képzőművészek foglalták el a Ludwigot

2013.05.09. 11:58 Módosítva: 2013.05.09. 21:57

Harminc-negyven képzőművész vonult be a Ludwig Múzeumba csütörtök délelőtt, hogy tiltakozzanak az ellen, hogy a kulturpolitikai döntések a nyilvánosság kizárásával történnek. A művészek egy 'Free Ludwig' feliratú transzparens alatt vonultak be a múzeumba és terveik szerint akár péntek reggelig is ott maradnának. Tudósítónknak azt mondták, a helyszínen fórumokat tartanának a magyar képzőművészet intézményrendszerében bekövetkezett közelmúltbeli változásokkal kapcsolatban.

A tüntetőknél található táblákon olyan feliratok olvashatók, minthogy 'Autonóm Intézményeket', 'Szakmai Egyeztetést', és 'Free Ludwig'. Az eset apropója az volt, hogy Bencsik Barnabás igazgatónak mandátumának lejárta után – a távozni kényszerült kulturális államtitkár ígérete ellenére – el kellett hagynia a posztját. A minisztérium pályázatot írt ki, amelynek szakmai bizottsága információink szerint nem a Ludwig alapítvány által is támogatott Bencsiket, hanem a másik pályázót, Fabényi Júliát javasolta igazgatónak.

A múzeumfoglalók elmondták, Bencsik leváltása csak egy apropó volt a tüntetésre, és ők nem Bencsik mellett, hanem a transzparenciáért tüntetnek. A képzőművészek főként azt kifogásolták, hogy az igazgatói pályázatokról döntő bizottság tagjaival aláírattak egy titoktartási szerződést, így nem nyilatkoznak arról, hogy miért részesítették előnyben a másik jelöltet, Fabényi Júliát. Szintén titkosak a zsűri üléseiről készült jegyzőkönyvek is. A pályázók saját maguk dönthettek arról, hogy nyilvánosságra hozzák-e a pályázatukat, de ezt eddig csak Bencsik tette meg, Fabényi pedig nem tervezi.

Nem kergették el a tüntetőket

A tüntető képzőművészek leültek a múzeum belső lépcsőire és kiraktak egy  'Autonóm intézményeket, átláthatóságot a politikai döntésekben' feliratú molinót. A jelenlévő körülbelül negyven művész ezt a jelmondatot skandálja. A biztonsági őrök láthatóan nem tudnak mit kezdeni a demonstrációval. A tiltakozók egy ugyanilyen transzparenst kilógattak a múzeum első emeleti erkélyéről is, ezt azonban a biztonsági személyzet eltávolíttatta. A jelenlévők tudósítóknak elmondták, hogy nem áll mögöttük semmilyen szervezet, a megmozdulást civil szerveződésként jött létre, azért, mert félnek, hogy az igazgatóváltás megingathatja az intézmény szakmai függetlenségét.

Az Emberi Erőforrásuk Minisztériuma (EMMI) délután egy sajtóközleményben kijelentette, "a Ludwig Múzeum igazgatójának megválasztása körül kialakult hisztéria politikai hangulatkeltés következménye", mivel Bencsik Barnabás mandátuma határozott időre szólt, amely február 28-án lejárt. Az EMMI ezek után a "demokratikus eljárásmód alapján" kiírta a nyilvános pályázatot, és az új igazgatót is "demokratikus úton" fogja kinevezni Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Az EMMI álláspontja szerint 2008-ban, amikor Bencsik nyert, sem lehetett tudni, miért pont őt választották.