104 km/órás széllökést mértek Fonyódon

2013.05.13. 08:51 Módosítva: 2013.05.13. 08:54

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a hétfőre várható erős szél miatt elsőfokú figyelmeztetést adott ki Fejér, Komárom-Esztergom, Somogy, Veszprém és Pest megyére és Budapestre. Az előrejelzés szerint 14-19 fok lesz a legmagasabb hőmérséklet, a Dunától keletre többfelé eshet.

1368416928
Fotó: Időkép

A Dunántúl északi és középső részén és Budapest térségében akár viharos északnyugati szél várható, a legerősebb széllökés 70-80, a Bakonyban és a Balatonnál kis területen 85-90 km/órás lehet. Fonyódon hétfő hajnalban 104 km/órás lökést mért az Időkép.hu.

Délután jelentősen mérséklődik a légmozgás. Északkeleten egy-egy zivatar is kialakulhat, rövid idő alatt 10-20 milliméter csapadék is hullhat.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerint a vasárnap délutáni rendkívüli időjárás miatt több bejelentés érkezett a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei katasztrófavédelmi igazgatóságra. Vaja négy utcájában hatvan ház sérült meg a viharban, az állapotukat statikus segítségével mérik fel.

A károk 174 embert érintenek, 38-at, köztük tíz kiskorút közösségi szálláson helyeztek el. Két ember megsérült, egyiküket kórházba vitték. A településen a középfeszültségű vezeték meghibásodása miatt szünetel az áramszolgáltatás, ami körülbelül hatszáz fogyasztót érint.

Vasárnap a tűzoltók tíz helyre vonultak ki Borsod-Abaúj-Zemplén megyében: házak pincéjéből vizet szivattyúztak, vízelvezető árkokból távolítottak el hordalékot. Edelényben három, Borsodszirákon két, Kondón négy lakóház pincéjéből kellett vizet szivattyúzniuk. Sajólászlófalván és Kondón az árkokban feltorlódott hordalék eltávolításához a katasztrófavédelem kilenc szivattyúját kellett bevetni.

Vasárnap késő délután Borsodsziráknál az esőzések miatt lezárták a tornanádaskai vasúti mellékvonalat. Egy vonatot a kazincbarcikai tűzoltóegységek kérésére a pályán állítottak le, a 120 utast mentesítő busszal vitték tovább. Az OKF szerint délre helyreállhati a vasúti közlekedés.