Korrupció miatt tartóztattak le egy RMDSZ-es politikust

2013.05.13. 20:49 Módosítva: 2013.05.13. 21:28
Borboly Csabát, Hargita megye tanácselnökét folytatólagosan elkövetett hivatali visszaéléssel, csúszópénz folytatólagos elfogadásával, magán-okirathamisításra való felbujtással vádolják.

Két Hargita megyei út javítása kapcsán vette őrizetbe Borboly Csabát, a Hargita Megyei Tanács elnökét a romániai Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) - közölte hétfőn egy rögtönzött csíkszeredai sajtótájékoztatón Borboly Melinda, a politikus ügyvéd felesége. A DNA Borboly Csabát folytatólagosan elkövetett hivatali visszaéléssel, csúszópénz folytatólagos elfogadásával, magán-okirathamisításra való felbujtással, hamis irat felhasználására való felbujtással és hamis feljelentéssel gyanúsítja.

A vádhatóság közleménye szerint Borboly Csaba indokolatlanul fizetett ki jelentős, útjavításra szánt összegeket egy olyan cégnek, amely a szintén őrizetbe vett Pálffy Domokos megyei önkormányzati képviselő tényleges irányítása alatt működött. Ezzel közel 1,8 millió lej (125 millió forint) kárt okozott az államnak.

Borboly Melinda elmondta, férjét azért idézték be hétfő reggelre a DNA marosvásárhelyi szolgálatára, hogy nyilatkozatot tegyen, délután viszont arról értesítette családját, hogy 24 órára őrizetbe vették.     Borboly Melinda szerint férjének egyfelől azt rótták fel, hogy 2010 decemberében úgy írta alá két Hargita megyei út javításának dokumentumait, hogy előzetesen nem ellenőrizte azokat.

Borboly Csaba mellett a Hargita megyei önkormányzati testület egyik képviselőjét és az önkormányzatnak alárendelt útügyi igazgatóság ügyvezetőjét is őrizetbe vette a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) marosvásárhelyi területi szolgálata - közölte hétfőn este honlapján a vádhatóság.

Az RMDSZ nem tartja véletlennek

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke nyilatkozatban közölte hétfőn, hogy a szövetség bízik Borboly Csaba ártatlanságában, és szolidáris a Hargita megyei önkormányzat őrizetbe vett vezetőjével.

Kelemen Hunor ugyanakkor értetlenségének és megdöbbenésének is hangot adott az ügyészségi intézkedés miatt. "Olyan politikusról van szó, aki hosszú éveken keresztül a közösség érdekében végezte munkáját, a megyei tanács elnökeként, az RMDSZ politikusaként a Hargita megyei emberek jólétéért, mindennapjainak biztonságáért dolgozott" - áll az RMDSZ elnökének nyilatkozatában. Kelemen Hunor reményét fejezte ki, hogy az ügyészség "mihamarabb a nyilvánosság elé tárja ennek a megdöbbentő ügynek a részleteit", és "kiköszörüli a Borboly Csaba hírnevén esett csorbát".

Kelemen Hunor ugyanakkor azt is közölte, hogy a szövetség elfogadhatatlannak véli, és nem tartja véletlennek, hogy a DNA alig két héttel az RMDSZ csíkszeredai kongresszusa előtt kezdett nyomozni ismét egy többéves ügyben.