Botond, Mózes
10 °C
20 °C

Elveszik a III/III-asok különnyugdíját

2013.05.19. 20:13

Több mint száz egykori III/III-as ügynöktől, illetve örökösétől vonja meg a kormány a nyugdíjpótlékát - tudta meg a Hír TV Rétvári Bencétől, a KIM államtitkárától.

A tárcán belül felállított bizottság körülbelül 1000 olyan embert vizsgált meg, akik még a kommunista rendszerben kaptak állami kitüntetést, és emiatt nyugdíjpótlékra voltak jogosultak. A testület azoktól és azok örököseitől vonja meg a havi 8 ezertől 16 ezer forintig terjedő juttatást, akik szerepet játszottak az 1945 és 1949 közötti demokratikus államrend leépítésében, az 1956-os forradalom leverésében, az MSZMP-ben és a KISZ-ben, állami vezetők voltak a szocializmus alatt, vagy titkosszolgálati múltjuk van.

"A szám még nem végleges, a bizottság még vizsgálja a többi érintett nyugdíj-kiegészítését" - tették hozzá. Rétvári Bence azt mondta, hogy a szakértői bizottság megállapította, hogy a vizsgált körülbelül ezer ember közül 109-en váltak méltatlanná erre a nyugdíjpótlékra azáltal, hogy titkosszolgálati múltjukra derült fény. Számukra a következő napokban postázzák azokat a határozatokat, amelyek megvonják ezt a pótlékot. Ezt követően az érintettek augusztustól kezdve már nem kapják azt a nyugdíjpótlékot, amit elvileg kitüntetésük alapján, de nyilvánvalóan titkosszolgálati tevékenységükkel összefüggésben III/III-as kötelékben, kaptak - mondta az államtitkár a Hír TV-nek.

Az MSZP szerint Európában nem célszerű  visszamenőleges elvenni bármilyen nyugdíjat, hiszen a hivatásos állományú tisztek ugyanúgy munkaviszonyban voltak, mint bárki más. Az igazságügyi tárca határozatait az érintettek bírósági úton támadhatják meg.