Kilencmilliót fizettek négy tanulmányért

2013.05.28. 10:57 Módosítva: 2013.05.28. 12:24

Fölösleges tanulmányokat gyártott egy férfi egy egészségügyi intézet vezetőjének megbízásából. Ezzel kilencmillió forintos kárt okoztak, közölte a BRFK.

A főigazgató, egy 52 éves nő 2008 októbere és 2010 januárja között több alkalommal is megbízási szerződést kötött a férfival, aki ez idő alatt havi 500 ezer forintot kapott. Cserébe összesen négy tanulmányt írt az intézetnek: egyet a helikopterek hasznosításáról, hármat az orvostechnikai raktárak helyzetéről.

A rendőrök kiderítették, hogy a tanulmányokat semmi sem indokolta, mert az intézetnek nem volt helikoptere, az orvostechnikai raktárakról pedig naprakész információik voltak. Ráadásul a férfi irományai nem tartalmaztak újdonságokat, régi dokumentumokat dolgozott fel.

A gyanúsítottakkal szemben az eljárást a BRFK korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztálya befejezte, az iratokat hétfőn vádemelési javaslattal megküldte a VIII. kerületi ügyészségnek.

Az MTI szerint az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézetről (EKI) van szó. A Magyar Nemzet januárban azt írta, hogy az ügy egyik gyanúsítottja Kárpáti Zsuzsa, az EKI volt főigazgatója, az MSZP egészségpolitikusa.