Ránk szakad az ég csütörtökön

2013.05.29. 20:10 Módosítva: 2013.05.30. 00:58

Szerda este 9 óra tájban a déli országrész felől megérkezett a viharos idő, az Alföldön sáros eső is hullott, mivel a Szaharából a légkörbe került homok a dél felől érkező áramlatokkal az ország térségbe jutott. A viharos időjárás este 11 körül az ország középső részét, majd fél egy tájban Budapestet is elérte. Az erős villámlással járó felhőszakadás ekkor az időkép térképe szerint már az ország 85 települését érintette, sőt volt, ahol jég is esett.

A várható jelentős mennyiségű csapadék miatt csütörtökre több megyére már másodfokú figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megyére, valamint Budapestre a 24 óra alatt, valamint a rövid idő alatt lehulló jelentős mennyiségű csapadék miatt is narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezeken a területeken 24 óra alatt több mint 30 milliméter, de helyenként egy-egy intenzív zápor, zivatar során rövid idő alatt akár 50 milliméternél is több eső eshet.

Rövid idő alatt, illetve csütörtökön egész nap ugyancsak sok eső várható Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Tolna és Veszprém megyében, ezekre a területekre elsőfokú figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat.

Figyelmeztetésükben azt írták: szerda késő estétől dél felől elszórtan, csütörtökön a Dunától keletre helyenként kialakulhat zivatar, egy-egy lokálisan kialakuló felhőszakadás során több mint 30-40 milliméter csapadék hullhat.

Szerda estététől csütörtök éjfélig az ország túlnyomó részén tartós, jelentős mennyiségű esőre van kilátás. Területi átlagot tekintve általában 10-25, az északi és a keleti megyékben pedig 30-45 milliméter csapadék várható.

Az előrejelzés szerint csütörtökön a legalacsonyabb hőmérséklet 11 és 16 Celsius-fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 13 és 20 fok között valószínű A Tiszántúlon lesz melegebb.