Bajnai kilenc hónapig adná a munkanélkülit

2013.05.30. 21:31

A 2014-es kormányváltás után az első kormányzati döntések egyike lesz, hogy három helyett kilenc hónapra emelik a munkanélküli-segély folyósításának időtartamát, mondta Bajnai Gordon pártjának székesfehérvári nagygyűlésén, csütörtökön.

Az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért választási szövetség vezetője azt mondta: azért tervezik az emelést, hogy biztonságot teremtsenek azoknak, akik állást keresnek. Ezen felül lehetőséget kívánnak adni az álláskeresőknek olyan munkahely megtalálásához, amelyet tehetségük és tudásuk indokol.

Bajnai hozzátette, hogy pályakezdési munkagaranciát is bevezetnének minden fiatal számára, aki hat hónapja munkanélküli. Az állam állást fog kínálni számukra, vagy olyan képzést, amellyel biztosan munkát találnak a munkaerőpiacon, mondta a politikus.

A politikus arról is beszélt, hogy adóalkotmányt terveznek, amellyel újra kiszámítható partnerré akarják tenni a magyar államot. Nem lesznek év közbeni rögtönzött adók, kiszámítható lesz az adórendszer, ahol a polgárok előre tudhatják, milyen közterhekkel kell számolniuk a következő évben, mondta a volt miniszterelnök. A családi adókedvezményt megtartanák, hogy ösztönözzék a családokat újabb gyermekek vállalására.

A volt miniszterelnök az adórendszerről is beszélt. Elmondta, hogy ha ők alakíthatnak kormányt a következő választások után, akkor eltörlik az egykulcsos adórendszert, mert "több volt a negatív mellékhatása, mint a gyógyító". Bajnai hozzátette, hogy az általuk tervezett új adórendszer a társadalom felső 10 százalékától több teherviselést követel majd, hogy a 90 százaléknak több lehetőséget tudjanak biztosítani.