Bekerülhet a Btk.-ba a kapcsolati erőszak

2013.05.31. 19:51

Módosítja a kormány a családon belüli erőszak új tényállásának nevét és tartalmát is. Eredetileg hozzátartozó bántalmazásának nevezték volna a családon belüli erőszakról szóló tényállást, majd ezt háztartáson belüli erőszakra módosították. Most azonban ez is változhat, kapcsolati erőszakra.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter pénteken nyújtott be módosító javaslatot, melyről hétfőn már szavazhat is az Országgyűlés. A javaslat – a tényállás nevén kívül – megváltoztatja a tartalmát is és kiterjeszti azokra a kapcsolatokra is, ahol az együttélés nem bizonyítható, de van közös gyermek. Ennek oka az, hogy „a közös gyermek léte a bántalmazónak fokozott és garantált hozzáférést biztosít a sértetthez, és változatosabb erőszakformák alkalmazására ad lehetőséget”. A közös gyermeket mindkét szülőnek joga van nevelni, ezért a párnak időről időre találkoznia kell egymással, ami lehetőséget teremt a bántalmazásra.

A törvény várhatóan súlyosabban bünteti majd a testi sértést, a becsületsértést, a személyi szabadság megsértését és a kényszerítést, ha az elkövető és áldozata együtt élnek vagy éltek, illetve van közös gyermekük. Egy elfogadott módosító javaslat alapján emellett azt is büntetni fogják, ha az elkövető megalázza vagy súlyos nélkülözésnek teszi ki hozzátartozóját (például elissza a család pénzét).

A kormány csatlakozni szeretne az Európa Tanács nőkkel szembeni és a kapcsolati erőszak elleni küzdelemről és megelőzésről szóló isztambuli egyezményéhez,  ennek javaslatait a mostani előterjesztés kidolgozásakor is figyelembe vették.

Nem mindenkinek tetszik

Nyolc hónap után, négy hónap késéssel, összesen nyolc sorban intézte el a családon belüli erőszak ügyét a kormány – szóltak ellenzéki hangok korábban, a családon belüli erőszakról szóló vita közben. Állításuk szerint ráadásul csak azért léptek végre előre, 15 év után, kapkodva, mert kirobbant a vakkomondor-balhé. Szabó Tímea PM-es, és Ertsey Katalin LMP-s képviselők továbbra is azt állították, hogy az indítványról nem folyt társadalmi vita, az csak a meglévő tényállásokat szigorította, ráadásul kimaradtak belőle fontos pontok. Ilyenek például a lelki és a gazdasági erőszak, és az intézményekben folyó bántalmazás is. Ertsey ezzel kapcsolatban már korábban is adott be módosító javaslatot.

A kormány a kritikára reagálva azt közölte: a Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) valamennyi civil javaslatot és a nemzetközi egyezmények ajánlásait is megvizsgálta. A civilek álláspontját is képviselő Ertsey Katalin a héten Balog Zoltán miniszterrel és Répássy Róbert államtitkárral is egyeztetett. A fideszes Czunyiné Bertalan Judit és Talabér Márta ezt követően adott be módosító javaslatot a július 1-jén életbe lépő Btk.-hoz. Ők hozzátartozó bántalmazása helyett háztartáson belüli erőszaknak neveznék a tényállást. Ertsey Facebook-oldalán a dokumentumot úgy kommentálta: „kicsit jobb, de még mindig nem az igazi”.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport