Nem látszik József Attila a földkupacoktól

2013.06.02. 11:55

Hatalmas földkupacok között, egy kerítés tövében ül József Attila szobra a Kossuth téren. Már nem is látszik a köré hányt domboktól. Egy másik képen pedig egy markoló dolgozik a költő szobrának közvetlen közelében. A Facebookra felkerült képek a Kossuth tér felújításán készültek. József Attila szobrát valamikor a nyár folyamán helyezik ötven méterrel odébb.

A legfrissebb vízállásjelentések alapján szombaton eldőlt, hogy el kell árasztani a Kossuth téren épülő mélygarázs munkagödrét. Ezt Wachsler Tamás, a Steindl Imre-program vezetője jelentette be a Parlamentben tegnap. Az árasztás már meg is kezdődött, jelenleg körülbelül hetven centi víz van a gödörben. A következő néhány napban 8 méter magasságig mintegy 60 ezer köbméter vizet vezetnek be.

Mivel a jelenlegi számítások szerint a Duna vízszintje eléri, vagy meg is haladhatja a 7,5 métert, néhány napon belül 1-1,5 méteres víz fog hömpölyögni a pesti alsó rakparton. A mélygarázs munkagödrét azért kell feltölteni, hogy a víz nyomásával szemben a bepumpált víz nyomása támassza meg a résfalat.

Mindez kárt nem fog okozni, azonban a mélygarázs és a látogatóközpont építését lelassítja. A Kossuth téren folyamatban lévő többi munkálatot azonban nem befolyásolja.