Mindkét rakpartot lezárják kedd éjjel

2013.06.04. 15:30

A Duna várhatóan szombaton tetőzik Budapestnél, de a tömegközlekedésben már mától változásokat okoz.

A Rakpartok este zárnak

Kedden 20 órakor lezárják a budai alsó rakpartot, 22 órakor pedig – a korábban jelzett éjfél helyett – pedig a pesti alsó rakpartot is.

Az épülő Kossuth Lajos téri mélygarázs elárasztása miatt le van zárva a közúti forgalom előtt Pesten az id. Antall József rakpart a Margit híd és a Lánchíd között – írta a BKK honlapja, terelőútként a Bajcsy-Zsilinszky utat és amíg járható, a budai alsó rakpartot javasolva.

Az óbudai Királyok útja le van zárva a forgalom elől, ezért a 34-es autóbusz már terelve jár a 134-es busz útvonalán. A 934-es autóbuszoka kedd esti üzemkezdettől a Királyok útja zárása miatt mindkét irányban módosított útvonalon járnak.

A Nánási út várható lezárása miatt a 106-os autóbusz várhatóan szerda reggeltől terelt és rövidített útvonalon közlekedik. Csütörtök üzemkezdettől a 2-es villamos rövidített útvonalon, a Közvágóhíd H-tól az Eötvös térig közlekedik. A 2-es villamos az Eötvös tér – Március 15. tér között csak az egyik vágányon közlekedhet. A 2-es villamospótló autóbuszok meghosszabbított útvonalon, a Nyugati pályaudvar és a Széchenyi István tér között járnak.

A rakparti utak lezárása miatt Budapest belső területeinek főbb gerincvonalain a BKK sűrített, rendkívüli menetrendet vezet be. A 2-es és a 3-as metrók, az 1-es, a 4-es és 6-os villamosok is sűrűbben járnak. A 9-es és 86-os autóbuszok esetében is járatsűrítéseket vezetnek be, de utóbbinál a rakpartok lezárása miatt így is torlódások lehetnek.

A hajók már állnak

Kedd reggel kilenc órától már nem járnak a D11, D12 és D13-as hajójáratok.

Az árvízi védekezésre való felkészülés miatt lezárják a Római-parton a Királyok útját a Nánási út és a Pünkösdfürdő utca között, így a 34-es busz a 134-es vonalán közlekedik.

Margitsziget lezárva

Este hat órától, az árvízi védekezésre való felkészülés miatt a Margitszigetet teljes hosszában lezárják a közúti forgalom elől és a parkolót is kiürítik. A BKK arra kéri az autósokat, hogy a nap folyamán hagyják el a BKK margitszigeti parkolóját autóikkal. A 26-os buszok este héttől már nem közlekednek.

A metró változatlan

A metrójáratokra nem jelent fokozott veszélyt az árvíz. Az alagutakat egyébként is folyton ellenőrzik, a vízbetörésnek nincs nagyobb esélye magas vízálláskor, mint normál terhelés mellett. Az állomásokat zsilipkapuk védik a járatokban esetlegesen betörő víztől, de azok ellenőrzése is rendszeres.

Ha a Duna vízszintje Budapesten eléri a 850 centimétert, akkor a Batthyány téri állomást lezárják, itt csak áthaladnak a szerelvények.

HÉV, villamos

Amennyiben a vízszint jelentősen megemelkedik, a 2-es, 19-es, 41-es villamosok és a H5-ös hév vonalán is életbe léphetnek korlátozások, de erről egyelőre még nem született döntés.

Vasút

Egyelőre nincsenek jelentős késések a magyarországi vasúti közlekedésben a Duna áradása miatt, tájékoztatott a MÁV, hozzátéve, hogy kedd reggel megkezdődött az árvízi védekezés a Budapest-Hegyeshalom-Rajka vasútvonal Komárom és Almásfüzitő közötti szakaszán. Szőny és Komárom között egy 4 kilométeres szakaszon félpályás vágányzár mellett önkéntesek és 150 katona segítségével homokzsákokkal erősítik a vasúti töltést, majd kőzúzalékkal teli tehervagonokkal terhelik a pályát. A védekezési ideje alatt ezen a szakaszon sebességkorlátozás mellett csak egy vágányon járnak a vonatok, emiatt kedd délután 10-20 perccel hosszabb a belföldi vonatok menetideje.

Az árvízhelyzet miatt Ausztriában és Németországban is korlátozásokat vezettek be. A München-Salzburg-Bécs szakaszon közlekedő railjet vonatok München és Wels között elterelt útirányon (Passau állomáson át) közlekednek, emiatt 30-60 perces késéssel kell számolni. A Zürichből Bécsbe érkező Wiener Walzer EuroNight jelentős, 6 órás késéssel közlekedik, ezért a kedden Svájcba induló utasokat Budapest és Bécs között ülőkocsikban szállítják.

Kitelepítés a III. kerületben

A szaktervezők szerint elsősorban három területen lehet szükség lakossági kitelepítésekre Budapest III. kerületében az árvíz miatt. Tarlós István közleménye szerint az északi terület a Rövid utca, az Árpád utca, Ásó utca északkeleti vége, a Sinkovics Imre utca északnyugati vége, az Ármány utca északnyugati vége, a Naplemente utca, a Markó utca, az Ipartelep utca, a Szent István utca, a Pünkösdfürdő utca, a Mária utca és a Batthyány utca által határolt terület.

A déli zóna az Arany utca keleti vége, a Kölcsey utca keleti vége, a Béke utca keleti vége, a Zrínyi utca középső része, a Zöldfa utca nyugati vége és a Kolozsvári utca nyugati vége között fekszik. A nyugati terület pedig a Tegez utca, a Bem utca déli vége, az Aradi utca északi vége és a Petőfi utca keleti vége közötti terület.