A Főgáz is készül az árra

2013.06.06. 10:33

Nyomásszabályozó állomásokat kell védenie a Duna vonalában a Főgáznak az ellátás zavartalansága érdekében – közölte az Indexszel a vállalat szóvivője. Bálint Norbert szerint szükség esetén az érintett  körzeti nyomásszabályozó lezárására is sor kerülhet, ám ebből a lakosság semmit nem fog érzékelni. A lezárt objektumok szerepét más nyomásszabályozók fogják átvenni, erre ugyanis lehetőséget ad a Budapesten kialakított hurkolt gázvezeték-rendszer.
"A rakpartokon végzett hálózati munkákat leállítottuk a munkaárkokat visszatemettük és kimosódás ellen betonfedéssel lezártuk." – tette hozzá Bálint.

Nem jelenthet problémát egy esetleges áramkimaradás sem – ennek lehetőségét az ELMŰ egyébként is valószínűtlennek nevezte –, igaz, ebben az esetben a távfelügyeleti rendszerek nem üzemelnének az érintett területeken.

A Főgáz nem konkrét vízállásokhoz köti vészforgatókönyvét. "Abban az esetben szüneteltetjük az adott terület gázellátást, ha erre a Katasztrófavédelem kötelezi társaságunkat." – közölte a szóvivő, emlékeztetve, hogy erre egy alkalommal került sor: a 2002-es árvíz idején a XXII. kerületben lévő  Dunatelepen a hatóság kérésére a cég leállította a szolgáltatást.