Az egész országban felhőszakadás várható

2013.06.06. 13:01 Módosítva: 2013.06.06. 16:15

A korábbi előrejelzések arról számoltak be, hogy az ország középső területein 3-5 milliméter csapadékra lehet számítani vasárnapig. Az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb, az MTI-hez eljuttatott közleményében ugyanakkor azt írja, hogy csütörtök estétől az egész országban számíthatunk felhőszakadásra. Ez nagyobb mennyiségű, több mint 20 milliméternyi csapadékot is hozhat, helyenként kisebb, 1 centiméter átmérőjű jégdarabok is hullhatnak. Többfelé viharos széllökések is várhatók. Az OMSZ elsőfokú figyelmeztetést adott ki.

A korábbi előrejelzés szerint hétvégére is várható zápor és zivatar, de vasárnapra már 30 fokig emelkedhet a hőmérséklet. Ez egyrészt megkönnyíti majd a védekezésben részt vevők munkáját, másrészt a víz magasabb hőmérsékleten fokozódó párolgása miatt enyhén csökkenhet is a vízszint – mondta el az Index kérdésére Krausz Miklós, a köpönyeg.hu alapítója.

kop
Fotó: koponyeg.hu

Ez összecseng az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) megállapításával, akik egy akadémiai, egyetemi, kivitelezési, műszaki ellenőrzési és védekezési szakemberekkel folytatott délelőtti tanácskozás után arra következtetésre jutottak: nem várható, hogy a legmagasabb vízszint felülmúlja a 885 plusz-mínusz 20 centiméteres előrejelzést, így legrosszabb esetben 905 centiméter lehet a vízállás vasárnap a Vigadó téri mércénél.