Nők tényleg nem pakolhatnak homokzsákot?

2013.06.06. 19:42

„Nők fizikai munkavégzésre nem oszthatóak be!″ – így szól a tizedik pontja annak a táblának, melyet a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság függesztett ki többek között a Margitszigeten, és mely „A MUNKAVÉGZÉS SZABÁLYAI az árvízi közreműködés során″ címet viseli. Azonban az igen szigorúan megfogalmazott utasítás ellenére természetesen az árvízi védekezésben, ahogy szerte az országban, úgy a Margitszigeten is rengeteg nő vett részt. Igen, kemény fizikai munkát végezve.

Megkerestük a katasztrófavédelmet, hogy megkérdezzük, pontosan mi is a hivatalos álláspont.

Kisdi Máté katasztrófavédelmi szóvivő az Indexnek elmondta, a Margitszigeten sok nő jelentkezett önkéntes munkára, és törekednek arra, hogy ne fizikai munkára osszák be őket, hanem például adminisztrációra vagy ellátási feladatokra. Aki azonban mégis úgy dönt, hogy homokzsákot akar tölteni és pakolni, annak először felhívják rá a figyelmét, hogy ez megterhelő fizikai munka, amit nem ajánlanak nekik.

Ha viszont a nők továbbra is ragaszkodnak hozzá, hogy fizikai munkával vegyék ki a részüket az árvízi védekezésből, nem fogják kivenni a kezükből a homokzsákot – mondta az Indexnek Kisdi. A szabályzatról azt mondta, az valójában csak figyelemfelhívó tájékoztató.