Utolsó korzózás a dunakeszi Duna soron

2013.06.06. 20:58

A katasztrófavédelem szerint nem kizárt, hogy evakuálni kell Dunakesziben a Duna soron lakókat, ha a folyó továbbra is ilyen gyorsan emelkedik: a Duna vízszintje az elmúlt 24 óra alatt 70 centiméterrel emelkedett. A helyiek szerint senki nem költözött ki eddig és valószínűleg nem is fog. Hozzátették, hogy csak néhány ház van az utcához közel, de azok földszintjén is garázsok vannak leginkább. Ezeket már körbezsákolták. „A probléma inkább a házak megközelítésével lesz” − mondta egy ott lakó.

Az utcában a legkevésbé sincs pánikhangulat: párok sétáltatják a kutyáikat, családok korzóznak, a még mindig nyitva tartó fagyizónál fagyiznak. Még az időközben eleredt eső sem szegte a sétálók kedvét. Az utca elején álló két szegedről idevezényelt rendőrnő elmondta, hogy néha megjelennek emberek ásóval a kezükben, hogy jöttek segíteni, de nem tudnak nekik mást mondani, mint hogy az önkormányzatnál jelentkezzenek.

„2006-ban is jött a víz, bejött a garázsba, aztán kiment” − mondta egy lakó, aki mutatta is garázsának falán annak nyomát. Szerinte azt a kevés homokzsákozást a tulajdonosok maguk csinálták meg, ahol szükség volt rá. „Főzök, fagyizok, nem állok le" − mondta a parthoz közel lévő fagyizóban dolgozó férfi. A tulajdonostól azért megtudtuk, hogy ma este onnan kipakolnak, viszont az étterem továbbra is nyitva lesz. Abban bíznak, hogy a teraszig nem fog felérni a víz. Terveik szerint csónakkal fogják a vendégeket szállítani, ha már gyalog megközelíthetetlen lesz az utca.