Katasztrófaturisták viszik a kajakokat

2013.06.08. 15:03 Módosítva: 2013.06.08. 15:03
Több rémhírt is hallottunk csütörtök óta: szivárog a szentendrei mobilgát, már homokzsákokkal kell megtámasztani, bilincsbe verve viszik el azokat, akik nem hajlandóak elhagyni a kiürített Pap-szigetet. Ma megpróbáltunk a végére járni ezeknek és végigsétáltunk a mobilgáttól a Pap-szigetig, ahová a katasztrófavédelmisek segítségével be is tudtunk menni. Útközben találkoztunk az egyik utolsó hőssel, aki az ideiglenes gát túloldalán, dacolva az árral a házában maradt. Az elárasztott területen élők pedig üzenik: aki elvisz egy kajakot katasztrófaturistáskodásra, az vigye is vissza.

Egy reggeli információ szerint a szentendrei mobilgátat homokzsákokkal kell megtámasztani. A katasztrófavédelem egyik szóvivője első kérdésünkre elmondta, hogy biztosan csak biztonsági megtámasztásról van szó, de nyilvánvalóan érezte, hogy valami olyasmiről beszél, amiről egyáltalán nem tud, és innentől minden, a mobilgátra vonatkozó kérdésemre azt mondta: a kivitelező fog tudni válaszolni.

Olyan, mint egy új bicikli: néha húzni kell a csavarokon

Sikerült is elérni telefonon Becker Dávidot, a mobil árvédelmi fal projektvezetőjét, aki elmondta szó sincs a mobilgát megtámasztásáról, arra nincs szükség. Homokzsák esetleg arra kellhet, ha a mobilgát belső oldalán található szivárgás-gyűjtő akna túlságosan megtelne, és nem tudnák olyan sebességgel kiszivattyúzni abból a vizet, akkor azt körbezsákolnák. Elmondta, hogy a fal belső oldalán végigfut a földben egy csatorna, ami az esetleges szivárgásból származó vizet gyűjti össze.

Az elemek közti szivárgásról elmondta, hogy folyamatosan ellenőrzik a falat, és ha ilyet észlelnek, akkor az elemeket összetartó satun szorítanak egyet. Elmondta, hogy ez a gát most van először összeszerelve és ahogy egy új biciklinél néha újra kell húzni a csavarokat, itt is előfordul, hogy utána kell állítani, de jelenleg sehol sincs a falon szivárgás. És azt mi is megerősíthetjük: végigsétáltunk a fal előtt, sehol nem láttunk ilyet.

Becker elmondta, hogy a mobilgát teteje 835 centiméteren van, a jelenleg hivatalos előrejelzés szerint a Duna pedig 760-780 centiméteren fog tetőzni Szentendrén, +/- 30cm. Ha tehát a legrosszabb forgatókönyvet vesszük, akkor is marad 25 centiméter a víz szintje és a fal teteje között, a fal javára.

Még három sor homokzsák

A gát mögött egyébként ennek megfelelően folyik a mindennapi élet. A boltok, kávézók nyitva vannak, csak az autók nem hajthatnak be a korzóra, mert azok zavarnák a munkagépeket. Sajnos a turisták a gátról nem készíthetnek látványos képeket, mivel oda nem engedik fel őket, de ezen kívül minden olyan, mint máskor. Az étteremben büfékben a legtöbben azt mondják, a gát biztosan megfogja a vizet.

Tovább sétálva a Korniss Dezső sétányon a Pap-sziget irányába látható, hogy nagyban folyik a homokzsákozás. A fal mögött a villanyoszlopokon jelölték a tegnapi előrejelzés szerinti tetőzés szintjét, addig kellett rakni a homokzsákot. Az ott dolgozók elmondták, azóta változott az előrejelzés és plusz két-három sort kell rakniuk. A sétány végén látható néhány ház, amelyek már vízben állnak. Mint megtudtuk ott már nem lakik senki, legkésőbb tegnapra mindenki kiköltözött. Ennek ellenére találkoztunk egy idősebb férfival, akivel csak néhány szót tudtunk váltani egymásnak kiabálva, mivel az út és a ház közötti csónakázást akkor épp a házánál fejezte be.

Elmondta, hogy ő minden nagy árvíznél a házában maradt. Az alsó szinten csak garázs van, azt ilyenkor kipakolja, a felső szintet pedig nem éri el a víz. Szerinte a jelenlegi tetőzés sem fogja. „Ez az árvíz kicsit korán jött. Az eddigiek mindig a választás évében voltak” − mondta, majd sorolta, melyik évben hány centin tetőzött a Duna. „2002-ben kétszer is volt, 2006-ban 861 cm, 2010-ben 830 cm, most 2013-ban pedig 885-öt mondanak.” Elmondta, hogy élelem, víz van, de egyébként is ki tud jönni a csónakkal, ha szükséges. A házban már előkészített egy benzines aggregátot arra az esetre, ha lekapcsolnák az áramot.

Erre még jön 60-70 centi víz. Vagy több.

Rövid séta után megérkeztünk a Papszigetre vezető hídhoz, ami már víz alatt volt, ahogy az egész sziget is. Szerencsénkre a helyi katasztrófavédelmi munkatársak bevittek minket csónakkal, hogy kicsit körülnézhessünk, készíthessünk néhány fotót. (A nyakig vízben álló kemping így néz ki szárazon.) A csónakban velünk tartott Pintér Ádám, szentendrei Fideszes képviselő is, aki elmondta egyáltalán nem igazak azok a hírek, hogy erőszakkal telepítették volna ki az embereket a szigetről.

Elmondta, hogy az összesen 260 házból vagy nyaralóból 70-80 házban laktak. Ebből 16 kivételével már a hétvégén kiköltöztek az ott lakók. Abból a 16 házból, ami a hullámtérben található pedig szerdán  költöztek ki a katasztrófavédelmisek segítségével. A képviselő jelezte, hogy a polgármester szerette volna elkerülni a lakosok kitelepítését, mivel tudta, hogy az értékeiket féltő lakók már több árvizet is a házukban maradva vészeltek át. A katasztrófavédelem azonban a lehetséges veszélyekre hivatkozva kötelezte a lakosokat otthonaik elhagyására, amiben az önkormányzat is segítséget nyújtott.

Úgy tudjuk a közterületesek, illetve a katasztrófavédelmisek a lakókat visszaengedik, hogy ellenőrizzék házaikat, értékeiket, így elképzelhető, hogy néhányan a kiköltöztetés ellenére házukban töltik az éjszakát is. Néhány ott lakó egyébként megerősítette a konfliktusokról szóló híreket: elmondták, ha tettlegességig nem is fajultak a viták, azért voltak kemény szóváltások, hiszen sokan egyáltalán nem akarták elhagyni házaikat.

A legfrissebb információink szerint azonban azóta békés a hangulat az elárasztott területen. A helyiek elmondták, a rendőrök csónakkal köröznek a területen és vigyáznak a házakra, és a rémhírekkel ellentétben nem visznek el mindenkit bilincsbe verve, aki a terület kiürítése ellenére ott maradt. Sőt akár azt is felajánlják, hogy visznek be ételt is, ha szükségük van rá. Egy ott lakó viszont azt kifogásolja, hogy a kíváncsiskodók sokszor elviszik a helyiek csónakjait és nem viszik azokat vissza.

Pintér Ádám szerint a képeken látható vízszint még 60-70 centiméterrel lesz magasabb. A csónakot evező katasztrófacédelmisek kétkedő arcára reagálva hozzátette, hogy az a vízszint amiről ő beszélt az, ami hosszú távon várható a tetőzés után, de rövid időre ennél még lehet magasabb. Az ott lakók arról beszéltek, hogy a lábakon álló házak sem fogják megúszni: az első emeletet is el fogja érni a víz. Pintér elmondta, amikor a szentendrei sziget déli részét elönti majd a víz, ezen a részen csökkenni fog a Duna vízszintje.