Cserben hagyták a sikerkönyves maffiózó családját

2013.06.11. 10:36

Az ombudsman szerint az élethez és a tisztességes eljáráshoz való jogot is sérti a pentitókról, vagyis az igazságszolgáltatással együttműködő, bűntársaik ellen vallomást tevő bűnözőkről szóló törvény – írja a Népszabadság. A kormány annak ellenére nem tervezi a törvény módosítását, hogy a strasbourgi Emberi jogok Európai Bírósága elmarasztalta Magyarországot, amiért Robert Yugovich ex-maffiózó és sztárszerző családját kitették a tanúvédelmi programból, a bíróság szerint súlyosan veszélyeztetve az élethez való jogukat. Yugovich, aki a Népszabadság információi szerint szerb állampolgárságú vajdasági magyar férfi, elvileg három év múlva szabadul.

Yugovich, aki könyvet írt a rotterdami szerb maffiában töltött éveiről, maga is kikerült a programból, de ez a bíróság szerint jogosan történt, miután a tanúvédelem szabályait megszegve felvette a kapcsolatot régi bűnözőtársaival: arra kérte őket, védjék meg az édesanyját más maffiózók támadásaitól. A bíróság azonban úgy találta, hogy emiatt Yugovich családját nem szabadott volna kitenni a programból, a magyar hatóságok ezzel megsértették a palermói egyezményt.

Yugovich több mint tíz esetben tett önmagára is terhelő vallomást, a hatóságok szerint azonban nem kötöttek vele vádalkut, pedig általában a pentitók, vagyis bűnbánó maffiózók általában a büntetés elengedéséért vagy csökkentéséért cserébe vallanak. Yugovich kilenc évet kapott, a Népszabadság korábbi cikke szerint azt állította, hogy a hatóságok becsapták.

Egy biztos: úgy az ombudsman, mint a Strasbourgi Bíróság egyet ért abban, hogy a magyarországi szabályozás nem megfelelő: visszaélésre teremt lehetőséget, hogy a rendőrség túl egyszerűen kiteheti a programból a védett tanúkat.