Koronavírus adatok

2022. jan. 17.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Antal, Antónia
-3 °C
6 °C

Elítélték a taktaközi uzsorás családot

2013.06.11. 15:28

Egy uzsorázással foglalkozó család négy tagját ítélte el a Miskolci Járásbíróság, a szülők egyenként 3-3 év, az egyik fiú 2 év 8 hónap, testvére 2 év börtönbüntetést kapott, az ítélet nem jogerős – adta hírül a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség szóvivője.

Martossy György elmondta: a család tagjai, tehát a 44 éves férj, 41 éves felesége, valamint 27 éves és 25 éves fiaik a Taktaköz egyik kis településén élnek. A szülők büntetlen előéletűek, a fiúkat azonban már többször elítélte a bíróság rablás, csalás, testi sértés és garázdaság miatt.

A házaspár 2006-ben 2,5 millió forint, kisebbik fiuk pedig 1,6 millió forint hitelt vett fel egy banktól, a pénzből rendszeresen adtak kölcsönt a helyieknek, havonta 50-150 százalékos kamatra. Nyilvántartást vezettek a kölcsönzött pénzről, a törlesztőrészletek fizetéséről és a hátralékokról.

A vád szerint bizonyíthatóan öt esetben nyújtottak kölcsönt uzsorakamatra, az adósoknak a 10-20 ezer forintos kölcsön többszörösét kellett visszafizetniük. Aki nem tudott időben fizetni vagy vitatni próbálta az összeget, azt a házaspár két fia felkereste és életveszélyesen megfenyegette.

A vád 2006 és 2011 közötti cselekményeket tartalmaz, ebben az időszakban a vádlottak legális jövedelmük az államtól kapott szociális segély és a rokkantnyugdíj volt, ennek összege nem érte el a 60 ezer forintot – tette hozzá a szóvivő.

A vádlott család tagjai tagadták bűnösségüket, állításuk szerint senkinek nem adtak kölcsön pénzt, és nem fenyegetettek senkit. A sértettek és a tanúk vallomása, valamint a lefoglalt bizonyítékok alapján a Miskolci Járásbíróság a napokban kihirdetett elsőfokú ítéletében bűnösnek mondta ki a család tagjait uzsora és zsarolás bűntettében és jogosulatlan pénzintézeti tevékenység bűntettében.

Az ügyész súlyosításért, a vádlottak és védőik felmentésért, illetve enyhítésért fellebbeztek. A vádlottak valamennyien házi őrizetben várják a másodfokú tárgyalást.  • Vennék
  • Hírek