Futhatnak a pénzük után önkormányzatok?

2013.06.12. 08:07

Könnyen lehet, hogy futhatnak a pénzük után azok az önkormányzatok, amelyek a márciusi rendkívüli hóhelyzetben a településhatáron túl is takarították az utakat, írja a Népszabadság, ami szerint a rendkívüli kiadást elvileg a vis maior keretből lehetne visszaigényelni.

A lap szerint nagyjából 350 helyhatóság valamivel több mint 300 millió forint igényt jelentett be a Belügyminisztériumnak, de az egyik érintett önkormányzatnak címzett levélben a Fejér Megyei Kormányhivatal azt írra, hogy a támogatásról csak a belügyi és a nemzeti fejlesztési tárca közötti egyeztetés után dönthetnek.

Azt vizsgálják, hogy a hóeltakarítással az adott település megközelíthetőségét szolgálták-e. Ugyanakkor az önkormányzatok feladatkörükön túl több helyen a település határán túl is takarították az utakat, nem mérlegelve, hogy saját vagy a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kezelésében lévő közterületekről volt-e szó. Ha ez előfordult, akkor a BM szerint felmerülhet a több jogcímen finanszírozás veszélye, mert a közútkezelő részben hóeltakarításra kap pénzt.

Ugyanezért a munkáért a vis maior keretből a helyhatóságok nem igényelhetnek további állami pénzeket. A levél szerint a belügyminiszter kilencven napon belül dönt a pályázatokról.