Ötödször is módosítják az alaptörvényt

2013.06.12. 11:14 Módosítva: 2013.06.12. 11:40

Döntött a kormány arról, hogy az Európai Bizottság jelzései alapján javaslatot tesz az alkotmány módosítására - közölte Giró-Szász András kormányszóvivő. Így kikerülhet az alaptörvényből a bírósági döntések miatti adókivetésnek, valamint a bíróságok közötti ügyáthelyezésnek a lehetősége. A javaslatokat Martonyi János külügyminiszter ismertette múlt pénteken. Az ötödik alkotmánymódosítást várhatóan ősszel tárgyalja  az Országgyűlés.

A kormány javaslata szerint módosul az alkotmány azon passzusa is, amely a ki nem hirdetett törvények alkotmánybírósági (Ab) vizsgálatáról rendelkezik. Eszerint a bírói kezdeményezésre történő soron kívüli Ab-felülvizsgálat határideje harmincról kilencven napra módosulhat.

Az Európai Bizottság által felvetett harmadik kérdésben, a kampányok ügyében a kormány úgy látja, nem indokolt az alaptörvény módosítása. Így nem veszik ki a korlátozások alól az európai parlamenti választási kampányokat, azok szabályozása hasonló marad a magyar parlamenti választásokéhoz.

Szeptemberig kell bekötni a pénztárgépeket a NAV-hoz

A kormány kedden arról is döntött, hogy június 30. helyett szeptember 1-jéig kell bekötni a pénztárgépeket a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, mondta Giró-Szász András. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter múlt pénteken javasolta a kormánynak: fontolja meg a kiskasszák online bekötésével kapcsolatos június 30-i határidő két hónapos kitolását.

Az online összeköttetésre alkalmas kiskasszák beszerzésére vonatkozó időpont kitolása azonban nem változtat a beszerzési támogatások benyújtására vonatkozó december közepi határidőn - hangsúlyozta Giró-Szász András.

A kormányszóvivő szerint az online összekötésnek már a híre is jelentősen javította az áfabefizetési morált. Ez plusz bevételt jelent, ráadásul a kiskereskedelmi forgalom is nőtt. A szaktárca szerint ez a két tényező kompenzálja a két hónapos határidőkitolást - mondta a szóvivő. Ha mindez mégsem lenne elég, a tartalék is rendelkezésre áll a kompenzációra.

A reklámadó nem volt téma a keddi kormányülésen. Még folyik Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár és a reklámszövetség tagjai közötti egyeztetés, mondta a kormányszóvivő.