Fejetlen Mindszenty-szobrot avatott Kövér

2013.06.14. 11:20
Fej nélkül maradt a csütörtöki protokolláris átadás után Mindszenty József hercegprímás szobra Budán. Kövér László házelnök és Semjén Zsolt KDNP-s miniszterelnök-helyettes egy félkész alkotást avatott, az ünnepség után a művész magával vitte a szobor fejét.

Óriási protokollal leplezték le csütörtökön a XII. kerületben a Mindszenty térre tervezett Mindszenty József emlékművet.

A szoboravatón Kövér László, az országgyűlés elnöke és Semjén Zsolt KDNP-s miniszterelnök-helyettes is felszólalt. Kövér méltatása szerint Magyarországon sokan és sokat szenvedtek a XX. században kereszténységükért és magyarságukért, de áldozatával talán senki nem tudott olyan élesen rávilágítani a politikai rendszereken áthúzódó keresztényellenességre és magyarellenességre, mint Mindszenty József.

Az avatáson részt vettek országgyűlési képviselők, egyházi méltóságok, államtitkárok, Bíró László tábori püspök pedig meg is áldotta a főpap emlékhelyét.

Úgy tudjuk, hogy a beszédek után vigyázva kellett leleplezni az alkotást, mert a hercegprímás fejét csak ideiglenesen rögzítették a testhez. Az ünnepségen készült fotókon is láthatóak a fej rögzítésre szolgáló pántok, amelyekek körbefogták a Mindszenty-alakot.

A fejet az ünnepség után Kontúr András szobrász el is szállította a helyszínről, így az átadott emlékmű letakarva és félkészen várja, hogy teljes készültségi állapotba hozzák.

A szoborállítást a XII. kerületi KDNP és az IKSZ kezdeményezte még 2012-ben, hogy emlékmű állításával tisztelegjenek Mindszenty József születésének 120. évfordulóján.