Nem muszáj megenni a menzás spenótot

2013.06.14. 17:23

Fontos kérdésre kaptunk most választ Szabó Máté ombudsmantól. Az LMP-s Szél Bernadett, „Lehetséges-e otthonról hozott ételek fogyasztása?” címmel adott be kérdést az ombudsmanhoz június 7-én. A négy oldalas választ pénteken kapta meg és a lényeg: lehetséges.

Szél Bernadett azt kifogásolta, hogy a jogszabályok jelenleg nem adnak világos útmutatást azzal kapcsolatban, hogy lehetséges-e, és ha igen, milyen esetekben és milyen feltételekkel az otthonról hozott ételek fogyasztása az iskolai menzákon. Bár Szél szerint az lenne az ideális, ha a menzákon adott ételek minősége nem kényszerítené arra a szülőket, hogy lemondják azt, mégis előfordult sok esetben, hogy a minőség miatt sok szülő saját maga kellett hogy megoldja gyermeke napközbeni étkezését. A képviselő szerint az ÁNTSZ és a NÉBIH egymásnak ellentmondó állásponton vannak a kérdéssel kapcsolatban.

Az ombudsman válaszában azt írja, hogy a NÉBIH-nek egyáltalán nem tartozik hatáskörébe ennek a kérdésnek a megválaszolása. Bár az ÁNTSZ-nek már valamivel több köze van hozzá, ettől függetlenül Szabó Máté szerint a gyermekek étkezésének biztonságával kapcsolatos kérdést „nem a két hatóság szakmai vitája tükrében szükséges megközelíteni, hanem a gyermekek mindenek felett álló érdekének egyetemes követelménye felől”.

Az ombudsman szerint ha a szülő véleménye az, hogy az iskolai menza nem megfelelő minőségű ételt ad gyermekének, akkor joga van azt lemondani, és más módon megoldani a gyermek napközbeni étkezését: például otthonról hozott étellel. „Alláspontom szerint e jogában es egyben kötelezettségének teljesítésében a szülő nem korlátozható” − írja Szabó Máté. Februári menzatesztünket itt olvashatják.