Orbán: Lassan vidám napokra ébredünk

2013.06.15. 09:37

Lassan vidám napokra ébredünk, a nagy víz kiment az országból – kezdte a mohácsi kompkikötőnél tartott, árvízi összegző sajtótájékoztatóját Orbán Viktor miniszterelnök. Hozzátette azonban, azért még három napig izgulni kell, mert ha Szerbiában áradás lesz, több mint tíz magyar falut is elönthet a víz.

Annak örömére, hogy a közvetlen veszélyhelyzet elhárult – bár Dunaszekcsőnél még péntek éjjel is 100 ember dolgozott a gáton, és Orbán is odalátogat ma –, a miniszterelnök néhány adattal illusztrálta az árvízi védekezés sikereit. A katasztrófavédelem rendszerében 36 780 önkéntes regisztrált, de a gátakon valójában még ennél is többen segítettek felpakolni a több mint 10 millió homokzsákot a hatóságoknak.

Az árvíz miatt 206 ezer ember került veszélybe, de csak 1570-et kellet kitelepíteni, és sikerült megvédeni a Duna mellett található 64 veszélyes üzemet is, így semmilyen szennyeződés nem került a folyóba. Az állam 81 helyen vette át a védekezés irányítását az önkormányzatoktól a helyzet súlyossága miatt. A búvárok több mint 1000 órát töltöttek a víz alatt.

Orbán szerint az árvízi védekezés során egy magabiztos és cselevőképes ország képét mutattuk, és mindenki jól teljesített. „Ehhez három dolog kellett: összefogás, jól szervezettség és szakértelem” – fogalmazott a kormányfő, és köszönetet mondott az önkénteseknek, a hivatásosoknak, a vízügyi hatóságnak és a sajtó munkatársainak is a munkájukért.