Pénteken visszatér az eső

2013.06.16. 15:08

Mindjárt esik

Pest és Nógrád megye több térségére másodfokú riasztást adott ki a várható felhőszakadás miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap délután. Ezeken a területeken már a következő órákban lehetnek olyan záporok, zivatarok, amelyek során rövid idő alatt több mint 50 milliméter csapadék hullhat.

A meteorológiai szolgálat az MTI-hez eljuttatott vasárnap éjfélig szóló veszélyjelzése szerint Nógrád és Pest megyére, valamint a főváros térségére van érvényben narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés. Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a felhőszakadás miatt. E szerint a nap folyamán ezeken a területeken is rövid idő alatt több mint 25-30 milliméternyi eső hullhat.

Hétfőre, a várható hőség miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megye kivételével az egész ország területére figyelmeztetéseket adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az extrém UV-B sugárzás is meghaladhatja a figyelmeztetési értéket. Hétfőn 7,6-os, vagyis nagyon erős UV-B sugárzás várható. Ilyenkor a normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás alatt is le lehet égni.

A meteorológiai szolgálat azt írta: az ország északkeleti részének kivételével szerdáig hasonlóan magas hőmérsékletre lehet számítani, pénteken visszatérnek a záporok. Addig viszont zavartalan kánikulában zötyöghetünk a buszon a munkahelyünk felé minden nap, majd onnan haza. Hétfőtől csütörtökig a legalacsonyabb hőmérséklet este 14-21 fok lesz, nappal 29-35 fokig melegedhet fel a levegő. Csapadékra és hűsítő szélre szerdáig nem is számíthatunk.

Szerdán és csütörtökön már erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés és helyi záporok is kialakulhatnak, pénteken és szombaton viszont tutira utolér minket az eső. Északnyugat feljönnek az enyhülést hozó esőfelhők, és több helyen valószínű zápor, zivatar. Szombatra a hőség is alábbhagy, mindössze 24-30 fokra számíthatunk.