Kedden is felforr az agyunk a hőségtől

2013.06.17. 19:00
Az OMSZ öt megyére első-, tizennégy megyére és a fővárosra pedig másodfokú figyelmeztetést adott ki keddre a hőség miatt.

Kedden akár 35 fok is lehet, ezért a citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetés lesz érvényben Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben. Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala és Pest megyékben már narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adnak ki.

Az előrejelzés szerint kedden a legalacsonyabb hőmérséklet 15 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 32 és 35 fok között alakul. Emellett kedden is nagyon erős, a figyelmeztetési értéket meghaladó, 7,8-as UV-B sugárzás várható.

Az elkésett nyár már hétfőn is izomból dobbantott, kisebb-nagyobb fennakadásokat okozva. Budapesten például le kellett állítani a 4-es, 6-os villamost, mert a hőségtől felpúposodtak a sínek. A vonalon mostanra helyreállt a rend.

Vidéken több városban is hűsítenek az önkormányzatok: Százhalombattán és Székesfehérváron napi nyolc órán át locsolják az utakat és a járdákat. Emellett a polgármesteri hivatalokat is kinyitották, hogy a légkondicionált helyiségekben bárki hűsölhessen, vagy a mosdókban felfrissíthesse magát. Nyíregyházán is felállították a párakaput a Városháza előtt, itt 10–19 óra között permeteztetheti magát az ember.

A hőségben újra ihatnak csapvizet az emberek azokon a településeken, amelyeken korábban az árvíz miatt korlátozást rendeltek el. Az ÁNTSZ közölte, hogy ismét biztonságos az ivóvíz Dömösön, Pilismaróton és Dobogókőn, hétfőn délután háromkor feloldották a biztonsági intézkedést.