Vigyázni kell a gyógyszerekkel a hőségben

2013.06.18. 18:50

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Gyógyszerészeti Főosztálya közleményben hívja fel a figyelmet arra, hogy a rendkívüli hőségben körültekintően kell eljárni a gyógyszerek tárolása és szedése során, hogy azok megőrízzék minőségüket és így hatásosságukat.

A közlemény szerint oda kell figyelni a gyógyszerek csomagolásában elhelyezett betegtájékoztatóban előírt tárolási utasításokra. A tárolási hőmérsékletre vonatkozó előírások általában nem egy adott hőmérsékletre, hanem hőmérsékleti tartományokra vonatkoznak. Az olyan gyógyszerek, melyek hűtést nem igényelnek, szobahőmérsékleten, azaz 15-25°C között tárolandóak. A hűvös helyen tárolandó gyógyszerek eltartása 5-15°C között történik, míg azon gyógyszerek számára, melyeket hűtőszekrényben kell eltartani, 2-8°C közötti az előírt hőmérséklet.

A gyógyszerek egy részét fénytől védve is szükséges tárolni, nem szabad tehátt a készítményeket napsütötte helyen hagyni, hívja fel a figyelmet a közlemény.

Bizonyos gyógyszerek szedése közben napsugárzás hatására a napfénynek kitett bőrterületeken fényérzékenységi reakciók léphetnek fel. Ezeknek a gyógyszereknek a betegtájékoztatói erre vonatkozóan is tartalmaznak figyelmeztetést. Ilyen esetben célszerű elkerülni a napfényt és a napfénynek kitett bőrfelületen védőruházatot hordani.

Az ÁNTSZ arra figyelmezteti az utazni készülőket, hogy a megelőzés céljából elcsomagolt gyógyszerek mellett ne felejtse otthon senki a krónikusan szedett gyógyszereit sem, és amennyiben külföldre kíván valaki utazni, érdemes érdeklődni a kezelőorvosnál arról, hogy milyen feltételek mellett lehet kivinni a gyógyszereket külföldre.