Megdőlt a budapesti melegrekord

2013.06.20. 18:05 Módosítva: 2013.06.20. 18:09

Folytatódnak a rendkívül meleg napok. Csütörtökön 37 fok volt a legmagasabb mért hőmérséklet, tudtuk meg az Országos Meteorológiai Szolgálattól. A rekordot Újpesten mérték. Eddig ezen a napon 36 fok volt a legmagasabb, amelyet szintén Újpesten mértek tavaly.

Június 20-án országos szinten is 37 fok volt a valaha mért legmagasabb hőmérséklet: 1908-ban Nyíregyházán volt ekkora hőség. A mai csúcs tehát elérte, de nem haladta meg az országos rekordot, derült ki az OMSZ nyilatkozatából.

Pénteken marad a kánikula

Az OMSZ előrejelzése szerint marad a hőség vasárnapig, akkor válik felhősebbé az idő. Pénteken az ország nagy részén derült idő várható, általában kevés gomolyfelhővel, de helyenként kialakulhatnak záporok, zivatarok, amelyeket átmeneti szélerősödés, jégeső és rövid idő alatt lehulló, nagy mennyiségű csapadék kísérheti. A legalacsonyabb hőmérséklet 17 és 23, a legmagasabb 33 és 37 Celsius-fok között várható.

A sok napsütés mellett szombaton is lehet helyenként zápor, zivatar. A Kisalföldön az északnyugati szél időnként megélénkülhet, másutt mérsékelt marad a légmozgás, de zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A minimum-hőmérséklet 17 és 22 fok között valószínű, nappal 31-36 fokig melegszik a levegő.

Vasárnap már többször erősen felhős lesz az ég, de néhány órára kisüthet a nap. Ekkor már többfelé várható zápor, zivatar, utóbbiak környezetében viharossá fokozódhat a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet 17 és 22 fok között alakul, a nappali maximumok várhatóan 28 és 33 fok között lesznek.