A héten már nem tér vissza a kánikula

2013.06.24. 15:25
Rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék esett Szegeden hétfőn kora délután, a zivatart jégeső is kísérte, majd az egész országon végigvonult a vihar. Este hat órakor Budapesten is esni kezdett. Éjszaka már csak keleten várható komolyabb csapadék.

Kora délután a Balatonnál, Fonyódon mértek 84 km/órás széllökéseket, a délkeleti Viharsarokban, az agglomerációban, Nógrád és Heves megyében, valamint az Alföldön voltak viharok. Este hat óra körül pedig Budapesten is esni kezdett. Estére már csak keleten, Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod és Heves megyében várható komolyabb eső.

Az OMSZ előrejelzése szerint késő estig keleten, majd hajnalban már csak északkeleten várható további intenzív zivatar, helyenként nagyméretű jég, 80 km/h fölötti szélroham és felhőszakadás kíséretében. Kedd napközben heves zivatar nem valószínű, mint ahogy a következő napokban sem. A levegő az egész országban lehűlt és csak péntektől várható felmelegedés. A hétvégére 25-27 Celsius-fok várható, a kánikula egyelőre nem tér vissza.

Özönvíz Szegeden
Özönvíz Szegeden
Fotó: Segesvári Csaba / délmagyar.hu

Lakóépületekhez és közintézményekhez is hívták a katasztrófavédelem egységeit, mert alagsori helyiségekbe tört be a víz. Egy tűzesetet is jelentettek: a vízügy egyik átemelő szivattyúja gyulladt ki a Tápai utca és a Göndör sor kereszteződésénél, de mire a tűzoltók kiérkeztek, a vízügyi szakemberek eloltották a lángokat.

Kora délután Szegeden volt durva felhőszakadás. A hirtelen lehullott esőt a csatornák helyenként nem tudták elnyelni. Az autók néhol tengelyig merülve haladtak a vízben. A felhőszakadásban megálló autósok a nagyobb fák ágai alatt próbálták járműveiket biztonságba helyezni a borsószemnyi jégeső elől.

A katasztrófavédelem összesítése szerint az esti órákig már több mint 150 riasztást kaptak a tűzoltók.  Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint a felhőszakadás és a heves zivatarok miatt jelenleg is másodfokú riasztás van érvényben Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megye teljes területén, valamint Hajdú-Bihar és Heves megye több térségében.