Víkend helyett a pedagógus-életpályáról döntenek

2013.06.24. 16:25 Módosítva: 2013.06.24. 16:50
Az Index információi szerint a hétvégén foglalkozik a kormány a ciklus talán legnagyobb költségvetési tételt érintő szakmai és szociális csomagjával.

A kormány Orbán Viktor miniszterelnök elfoglaltságai miatt a szombatra csúszó ülésen tárgyalja a hosszú ideje csak emlegetett pedagógus-életpályamodell ügyét. Miután az ország kikerült az unió túlzott deficit eljárása alól, a kabinet nagyobb mozgástérrel rendelkezik. Ha a fizetésemelést szeptembertől akarnák bevezetni, ahhoz erre az évre a korábban emlegetett 70 milliárddal szemben csak 40-50 milliárdra lenne szükség, a következő évtől viszont ennek háromszorosára.

Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár a hónap elején már bejelentette: „soha ilyen közel" nem volt hozzá a kormány, mint most, hogy létrehozza „átlátható, kiszámítható és biztonságos pedagógus-életpályamodellt”.

Míg a tanárok fizetését eddig főként a végzettség és a pályán eltöltött idő határozta meg, a pedagóguséletpálya-modell sokkal hangsúlyosabban venné figyelembe a minőségi munkát.

Négy kategóriát határoznának meg: gyakornok, pedagógus 1, pedagógus 2 és mesterpedagógus vagy kutató tanár. A kezdőknek 2-4 év után vizsgát kellene tenniük, ezután kapnak határozott idejű pedagógusi kinevezést. A pedagógus II. fokozatot megszerzők már lehetnek mentortanárok, szakértő, szaktanácsadók. A mestertanári szint elérése nem kötelező: ehhez pedagógus-szakvizsga, 14 éves szakmai gyakorlat kell majd, illetve a kutatótanároknál publikációk és tudományos fokozat.

Az életpályamodellel minden tanár fizetését megemelnék 30-50 százalékkal, de ezzel párhuzamosan újra bevezetnék a szakfelügyelői rendszert. Az emelést eredetileg 2013 szeptemberére időzítették, de a tavaly október elején bejelentett, Matolcsy-féle megszorítások ezt bizonytalanná tették. Akkor azt mondták: a béremelést 2014 januárjára tolják el, hacsak az ország gazdasági teljesítménye nem teszi mégis lehetővé a bevezetést az eredeti határidőre.

Úgy tudjuk az elmúlt napokban kormányszinten már zajlottak egyeztetések az ügyben, a Fideszben azonban hónapok óta nem került elő a kérdés. Bár az oktatási államtitkár megszólalásaiban is rendszeresen hangsúlyozza, hogy a modell bevezetése a jelenlegi körülmények között nem képzelhető el, az már biztos, hogy szeptemberre biztosan nem alakulhat meg egy olyan széles körben elfogadott minősítő hálózat, amely egységes szempontok alapján méri a pedagógusok teljesítményét.

Többen azt is elképzelhetőnek tartják, hogy a kiadáscsökkentés jegyében a pedagógusok egyes csoportjai most nem kerülnek bele a fizetésrendezésbe.

A szombati kormányülés másik témája lehet Orbánék népesedéspolitikai csomagja is. Ez többek között a gyes kiterjesztését tartalmazza, ami azt jelentené, hogy az anyák három gyerek után akár párhuzamosan is megkaphassák a gyerektámogatást külön-külön három évig. Ez azt jelenti, hogy az első gyerek után járó gyes akkor sem veszne el, ha a második vagy harmadik gyerek a három év lejárta előtt születik meg. A népesedéspolitikai csomag is legalább 50 milliárdos pluszkiadással terhelné a költségvetést.