Kemény volt az érettségi, de vége

2013.06.25. 19:21 Módosítva: 2013.06.25. 19:21
Letették a szóbeli vizsgáikat is az Index érettségizői és mindannyian örülhetnek. Az eredmények alapján mindhárman el fogják érni céljukat. Pedig a dolog nem volt könnyű: az angliai építész szakra készülő Dávid nagyon megizzadt a matek emelt szintű vizsgán, B. Rékánál a nyelvtan szóbelin eltörött a mécses, Cz. Réka pedig majdnem lecsúszott a töri szóbeliről, mert a vizsgára menet belerohant az autójukba egy BKV-busz.

Cz. Réka (Weöres Sándor Általános Iskola és Gimnázium, Ferencváros)

Rékával az történt, ami minden érettségiző rémálma. Június 13-án szülei vitték autóval az első szóbeli vizsgájára, amikor egy kereszteződésnél beléjük hajtott egy BKV-busz. Az ütközést szerencsésen megúszták, Réka lábát csak néhány üvegszilánk sértette meg. Mivel BKV-járműről volt szó és kisebb sérülés is történt, sokáig tartott a helyszínelés és mentőt is kellett hívni. Édesanyja betelefonált az iskolába, hogy nem fog odaérni időben. Réka végül egy segítőkész „álombizottság″ elé került az emelt szintű történelem szóbelin, ahol a tétel a holokauszt volt. Beszélnie kellett a zsidótörvényekről, a gettósításról, a munkaszolgálatról és zsidókat mentő személyiségekről. Bár az a nap nagyon rosszul indult, a szóbelije mégis tökéletesre sikerült, megkapta a maximális pontot. Az írásbelivel együtt így a történelem érettségije 82 százalékos lett.

Nem volt ilyen szerencséje az egy héttel korábban letett olasz emeltszintűn. Egy órát kellett várnia a folyosón és aznap ő volt az utolsó vizsgázó. A bizottság tagjain is érezte, hogy már ők is inkább mennének haza, emiatt kicsit türelmetlenek is voltak. Az olasz művészetről, illetve az utazásról, nyaralásról kellett beszélnie. A szavak megvoltak, de sokat hibázott, a mondatok nem igazán álltak össze. A szóbelin végül a 30-ból 10 pontot kapott. Még 1 pont kellett volna a középfokú nyelvvizsgához, de erről lecsúszott.

Az Index három érettségizője közül Rékának tartott a legtovább a vizsgaidőszak. Június 24-én ment magyarból szóbelizni. Itt sem volt szerencséje, ekkor is utolsónak került sorra. Arany János balladáit húzta és a bűn és bűnhődés témakörét. Kézenfekvő volt, hogy az Ágnes asszonyról és a Tengeri-hántásról beszélt, nyelvtanból pedig a nyelvújítás volt a téma. Hamar túl volt rajta, a magyarja végül 68 százalékkal négyes lett.

Rékának így 432 pontja lett, és jó eséllyel fel fogják venni. Az általa kinézett szegedi orosz szakra tavaly 392 ponttal be lehetett kerülni. Nem valószínű, hogy idén 40 ponttal magasabb lesz a ponthatár.

B. Réka (Miskolci Herman Ottó Gimnázium)

Réka már egy Tescóban és egy hamburgerezőben is dolgozott az iskola mellett, így az angol emelt szintű szóbelin olyan témát húzott, amit igencsak ismer: a pénzt. A vitánál arról kellett beszélnie, hogy 21 év alattiaknak szabad-e szeszesitalt kiszolgálhi. Ő ezt támogatta, mert egyáltalán nem iszik alkoholt. Miután többször egyetértett a vizsgáztatóval, rá is szóltak, hogy itt neki vitáznia kellene. Az önálló témakifejtés részben arról kellett beszélni, hogy a hotelben vagy kempingben jobb-e nyaralni. A szóbelije 50 százalékos lett. Mivel 45 százalék fölött 50 pluszpont jár, ez igencsak sikeres vállalkozás volt.

A magyar szóbelin nem volt ilyen szerencsés. Jókai Mórtól Az arany ember volt a tétel. A könyvet régeben olvasta, látta színházban is, épp emiatt a szóbelire készülve nem nagyon ismételte át a dolgokat. Ez lett a veszte. Belezavarodott a szövevényes cselekményű regényről kapott részletkérdésekbe. A nyelvtanból a szöveg lineáris és globális kohéziójának eszközeit kapta. Mivel ezt tudta, jó vázlatot írt, de itt is többször belekérdezett a vizsgabizottság, Rékának egy idő után elcsuklott a hangja és sírva fakadt. Vizet és szőlőcukrot adtak neki, és azt mondták, menjen ki a folyosóra megnyugodni. Az írásbelivel együtt a magyar érettségije végül 60 százalékos lett. A történelemre már megnyugodott, itt Szent István államszervező tevékenységét húzta. Hogy bizonyítsa, mennyire tujda ezt, látványosan nem használta a történelmi atlaszt, anélkül írt egy kétoldalas vázlatot, majd új stratégiával vágott bele a szóbelibe: hadart, ahogy csak bírt, nehogy bele tudjanak kérdezni. Ez bejött, töriből végül 82 százalékot ért el.

Rékának így összesen 336 felvételi pontja lett. Az általa választott nemzetközi igazgatásszervezés szak most először indul alapképzésben, így itt nincs még tavalyi felvételi ponthatár, ami alapján tájékozódni tudna. Valószínűleg nem kell aggódnia: az önköltséges levelező igazgatásszervezés szakon tavaly 290 pont kellett a bejutáshoz. Réka most nem a nyaralásnak örül, hanem annak, hogy a nyáron is dolgozhat: július elsejével felvették az egyik mobilszolgáltató call centerébe.

A végleges érettségi eredmények

 
 B. Réka
 Cz. Réka
 J. Dávid
Magyar 60% (4) 68% (4) 93% (5)
Történelem 82% (5) 82% (5) emelt
92% (5)
Matematika 82% (5) 64% (4) 67% (5) emelt szint

Idegen nyelv
82% (5) angol középszint 47% (4) angol emeltszint 59% (4) olasz emeltszint, 95% (5) olasz középszint 94% (5) angol középszint 86% (5) angol emeltszint
Választott 5. érettségi tárgy 100% (5) testnevelés angol 76 (4) 94% (5) rajz és vizuális kultúra
 

 
 
73% (5) fizika emeltszint
 Összpontszám  336  432  424

Bár a jegyek alapján nincs sok különbség az eredményekben, a felvételi összpontszámok különbségét az okozza, hogy ahhoz több szempontot vesznek figyelembe. 200 pontot lehet szerezni az utolsó két év érdemjegyei és az érettségi százalékos eredménye alapján, 200-at a továbbtanuláshoz szükséges két tárgyból, további 100 pluszpontot pedig az emelt szintű érettségikkel, nyelvvizsgával, egyéb kedvezményekkel.

J. Dávid (Pesthidegkúti Waldorf Iskola)

Dávid az emelt szintű matematika szóbelin szenvedett a legtöbbet. Nagyon kemény bizottság elé került, akik nem voltak igazán kedvesek és mindenbe belekötöttek. Dávid is eléggé izgult, és belezavarodott a feladatokba. Mint kiderült, ez a bizottság mindenkivel ilyen volt, de végül senkit sem húztak le nagyon.

Dávid sokkal jobban félt az emelt szintű fizika szóbelitől, mégis az sikerült a legjobban. A fizika szóbelin feladatokat kellett megoldania, sőt kísérleteket is be kellett mutatni a bizottság előtt. Nagyon jó fejek és segítőkészek voltak a vizsgáztatók, szinte mindent kihúztak belőle, így a szóbelin végül maximális pontszámot ért el. “Ha egy héttel ezelőtt ezt mondja valaki, el sem hiszem” – mondta Dávid.

A magyar és történelem szóbelin sem volt gond. A Waldorfban több próbaérettségit is tartottak. Ezeken Dávid kétszer is Károly Róbertet húzta. Óriási szerencséje volt, mert ez a tétel került a kezébe az igazi érettségin is. Magyarból Kölcseyről kellett beszélnie, az építész szakhoz szükséges rajz és vizuális kultúra szóbelin pedig a rajzairól kellett beszélnie.

Amikor minden vizsgájával végzett, Dávid azt gondolta: újra kiszínesedett a világ és visszatért a való életbe, hiszen az elmúlt egy év szinte csak a tanulásról szólt. Dávid nagy célt tűzött ki maga elé: az Egyesült Királyságban szeretne építészetet tanulni. Úgy néz ki, ezt sikerült is megvalósítania. Jeles erettségi eredményei alapján nyílegyenesen beiratkozhat a cardiffi egyetemre. Dávid azonban a bathi építész szakot szeretné megcélozni, ehhez azonban még javítania kell a nemzetközi nyelvvizsgája eredményén. Dávid tehát még nem lazíthat, július 27-én újra nekifut a dolognak.