Ma eldőlhet, kié a Margitsziget

2013.06.26. 06:58

Az Országgyűlés szerdai ülésnapján dönthetnek az Áder János köztársasági elnök által előző héten visszaküldött, a Margitszigetet a fővárosi önkormányzat irányítása alá utaló törvénymódosításról. A kormány nem jelezte, hogy érdemben módosítana az eredetileg elfogadott előterjesztésen.

Az államfő a Háznak küldött levelében azt kifogásolta Navracsics Tibor június 10-én elfogadott indítványában, hogy az úgy változtatta meg a XIII. kerület határait, hogy az előtt előzetes konzultációt vagy népszavazást tartottak volna az érintettek körében. Navracsics Tibor korábban azzal indokolta a változtatást, hogy a kiemelt idegenforgalmi jelentőségű terület fejlesztése túlmutat egy kerület lehetőségein.

Áder szerint

Az államfő indoklása szerint 1992-ben csatlakoztunk az Európa Tanács Helyi Önkormányzatok Európai Chartájához, mely 1994-ben lépett életbe, és amelynek 5. cikke értelmében „nem lehet megváltoztatni a helyi önkormányzatok határait az érintett közösségekkel való előzetes konzultáció, vagy ahol ezt törvény lehetővé teszi, esetleges helyi népszavazás nélkül”. A köztársasági elnök szerint utóbbiakra nem került sor, ezért küldte vissza megfontolásra a javaslatot a parlamentnek.

Mint írta, ezen túl a jogalkotásról szóló törvény szerint, ha törvény valamely állami, helyi önkormányzati vagy más szervezet számára kifejezetten jogot biztosít arra, hogy a jogállását vagy a feladatkörét érintő jogszabályok tervezeteit véleményezhesse, a jogszabály előkészítője köteles gondoskodni arról, hogy az érintett szerv e jogával élhessen.