Lukács
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Ausztriában hagyta a Volán a figyelmetlen diákot

2013.06.27. 11:11

Ausztriában hagyott a Vasi Volán egy diáklányt, aki Szombathelyről Burgenlandba jár iskolába. Az ellenőrök annak ellenére szállították le a lányt a buszról, hogy Anna felajánlotta, később bemutatja a bérletet, vagy ha ezt nem engedik, csekken fizeti be büntetést. A járatra jegyet nem lehetett váltani, mert azt a Magyarországról Ausztriába járó gyerekek szülei rendelték meg a Volántól.

Anna június 14-én hagyta otthon a bérletét, de odafelé nem kérték tőle, ezért csak visszafelé vette észre, hogy hiányzik. A bérletet még ötödikén vette, és hétfőtől péntekig minden nap ezzel a busszal utazik, tehát a sofőr legalábbis látásból ismerte, és azt is tudnia kellett, hogy erre a hónapra már van bérlete. Ráadásul, mivel a buszt a szülők rendelték meg, a Vasi Volánnak külön listája volt az utazni jogosult diákokról. Annának ezen is szerepelnie kellett.

A buszon három ellenőr is utazott, Annát hosszas tanakodás után, közös döntéssel hagyták ott. A lány nekik is elmondta az itt leírtakat, de az ellenőrök csak annyit válaszoltak, „ezzel nem tudnak mit kezdeni”. A kalauzokat az sem hatotta meg, hogy Anna külföldön nem tudott hívást kezdeményezni, és a telefonjukat sem ajánlották fel a lánynak. Végül a buszon utazó osztálytársak hívták fel Anna szüleit, aki így este ért haza Magyarországra.

Szabályos és embertelen

A Vasi Volánt a nyugat.hu vonta kérdőre: arról érdeklődtek, hogyan lehet képes a társaság egy gyereket külföldön hagyni. Azt is megkérdezték, hogy ha emberiességből nem is voltak elnézőek, legalább a Magyarországon megszokott mértékben miért nem voltak megértők: tehát miért nem engedték, hogy Anna utólag mutassa be a bérletet, vagy legalább büntetést fizessen.

A Vasi Volán válaszából annyi derült ki, hogy ezeket a szolgáltatásokat a cég csak a nyilvános járatokon biztosítja, és a szerződéses buszokon ilyesmire nincs lehetőség. A bérletet utólag szerintük a szülők kezdeményezésére nem lehet bemutatni.