Egyszerűbb és olcsóbb lesz Horvátországban nyaralni

2013.07.01. 11:20
Horvátország 2004-ben megkezdett, viszontagságos csatlakozási tárgyalások után július 1-től az Európai Unió 28. teljes jogú tagállama. A csatlakozási ünnepségeken vasárnap éjszaka 170 külföldi vezetői, köztük Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett. Ez a tengerpartra induló magyaroknak is jó hír: könnyebb lesz átjutni a határon, több ételt vihetünk magunkkal és a mobilhasználat akár tizenötször olcsóbb lehet.

Csupa móka és kacagás lesz ezentúl a horvátországi nyaralás. Horvátország július 1-től az Európai Unió tagja, és ez a horvát tengerpartot megcélzó magyarokra nézve is számos kellemes következménnyel jár.

Horvátország Európai Uniós csatlakozásával a mostanihoz képest adott esetben több mint tízszerese lehet a bejelentés nélkül behozható cigaretta vagy alkohol mennyisége. De ami még ennél is fontosabb, akár egy hónapnyi tartós élelmiszert is magunkkal vihetünk a nyaralásra.

Ez nagyon jó hír azoknak a magyar családoknak – a többségnek –, akik apartmant bérelnek, kint ugyanis főként a kisebb boltokban megdöbbentően drágák az élelmiszerek, mondta az Indexnek Szilágyi Judit, egy horvátországi nyaralásokat szervező iroda ügyvezetője. Szilágyi szerint ha már muszáj kint vásárolnunk, mindenképpen a nagyobb boltokat válasszuk, mert akár háromszor olcsóbbak is lehetnek a kis üzleteknél.

A határátlépés is gördülékenyebb lesz július 1-től. Megszűnik a vámellenőrzés, csupán az útlevelek, személyi igazolványok vizsgálata marad. Ez főleg Letenyén lesz előny, ahol a kánikulában gyakran kígyóztak a kocsisorok. A két letenyei átkelőn évente 2,5 millióan mennek át, közülük tavaly minden ötödik volt magyar.

Tapasztalt Horvátország-járóként Szilágyi azt is megosztotta az Index olvasókkal, hogy ha esetleg az útikokmány-ellenőrzések is fennakadáshoz vezetnének, érdemes átállni a kamionoknak fenntartott sorba, mert a tapasztalatai szerint ott gyorsabban átjuthat az ember a határon.

Szintén a pénztárcánkat kíméli majd, hogy a horvát EU-csatlakozással a roaming tarifák is jelentősen mérséklődnek, főleg, hogy július 1-gyel az egész EU-ban olcsóbb lesz a telefonálás. A külföldön indított hívásokért ÁFA nélkül legfeljebb 24 euró cent, azaz kb. 71 forint számlázható, a hívásfogadásért pedig 7 cent, azaz kb. 21 forint. Az SMS küldés 8 cent, kb. 24 forint lesz.