Három lépésben emelik a tanárok fizetését

2013.07.02. 07:16

Három lépcsős közszolgálati béremelésről határoztak a szombati kormányülésen, írja az mno.hu. 2014. január 1-jétől 15 százalékkal, egy évvel később újabb 10 százalékkal, míg 2016 első napjaiban további 5 százalékkal magasabb fizetést kapnak majd a közszolgálatban dolgozók.

A béremelés az Orbán-kormány által elindított egységes életpályamodell bevezetéséhez kapcsolódik. A pedagógusok fizetését már szeptembertől emelik, Balog Zoltán szerint az életpályamodell bevezetésével átlagosan másfélszer többet keresnek majd a pedagógusok. A béremelés mindenkire vonatkozik majd, a pedagógiai szakmai és szakszolgálatokban dolgozókra is, tehát mások mellett a logopédusokra, az iskolapszichológusokra és pályaválasztási tanácsadókra, valamint az óvónőkre, közülük a középfokú végzettségűekre is.

Ha a kormány nem módosít a törvényben már meghatározott fizetési kategóriákon, akkor a pályakezdő pedagógusok bére a mostani bruttó 122, illetve 129 ezer forintról 176, illetve 196 ezerre emelkedhet, írja a lap. Az alapbér mellett várhatóan a pótlékok is növekednek majd.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elnökének közlése szerint a túlóra honorálásának kérdése a lépcsőzetes béremelés miatt még mindig függőben van a pedagógus-életpályamodellben, ezért a szervezet levélben fordult Sipos Imre köznevelési helyettes államtitkárhoz. Galló Istvánné kedden, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a levélben azt kérték, tekintsék át, "hogyan kezeljék a túlmunkát", mert a PSZ véleménye szerint átmeneti rendelkezés kell arra, hogy amíg a bérrendezést teljesen nem hajtják végre, "mi legyen a túlórával".