Tényleg bonyolultabb lett a postai ügyintézés?

2013.07.02. 16:01
Július elsejével több szolgáltatás menete változott a postán, megszűnt például az utánvét, új csomagfelvételi elektronikus rendszer lett, ami működése első napján meghibásodott. Aztán megjavult. Olvasóink szerint sokkal bonyolultabb a rendszer, mint korábban, panaszaikra reagáltattuk a Magyar Postát.

Olvasóink kritikái közül azokra reagáltattuk a Magyar Postát, amelyek a legtöbbeket érintenek.

1. Olvasó írta: "A4-es méret feletti borítékokat csak ajánlottan lehet feladni, vagyis rá vagy kényszerítve a drágább szolgáltatásra, akkor is, ha nem akarod."

Posta mondta: A július elsejétől érvényes jogszabályi lehetőségekkel összhangban azon küldemény, amely mérete vagy alakja miatt nem fér be a postaládába, kizárólag könyvelt küldeményként, például ajánlott levélként, csomagként adható postára.

2. Olvasó írta: „A házhoz, vagy irodába kézbesített leveleket az eddiginél jóval komplikáltabban lehet átvenni, csak meghatalmazással. Eddig aláírással és cégbélyegzővel is működött a dolog, július elsejétől viszont a meghatalmazás sorszámát vagy a személyi számot is fel kell tüntetni. Így a feladó a tértivevényes papíron megkapja a személyi számod is a küldő neve mellé, ami finoman szólva is aggályos".

Posta mondta: „A postai küldemények átvétele vonatkozásában a hivatalos iratok kivételével a szervezet képviselőjének tekinti a Posta meghatalmazás nélkül is a szervezet üzlethelyiségében vagy az ügyfélforgalom számára nyitva álló egyéb helyiségében történő kézbesítés során a szervezet által foglalkoztatott munkavállalót vagy tagot; vagy amennyiben a szervezet postázó helyiséget vagy recepciót működtet, az ott foglalkoztatott természetes személyt.

Ugyanakkor a júliustól érvényes jogszabályi változásokkal összhangban a hivatalos irat tértivevényén is fel kell tüntetni az átvevő személyét igazoló okirat típusát és számát.”

3. Olvasó írta: "Az utánvét, mint intézmény megszűnt, helyette valami... fizetést követő kézbesítés néven futó dolog van (milyen név már ez!?), ami kvázi ugyanazt takarja, csak pár hülye változtatással: nem lehet rá elsőbbségi kézbesítést kérni, no meg fél kiló felett csak csomagként lehet feladni (eddig ha jó emlékszem valami 2 kg volt a korlát), vagyis megint csak rákényszerítenek a drágább szolgáltatásra."

Posta mondta: Július elsejétől a fizetést követő kézbesítéssel feladott levél (korábbi utánvétel) szolgáltatás 500 gr-ig vehető igénybe. 500 gr felett csomag küldeményként van lehetőség ezek postára adására. Árazás szempontjából az ügyfeleknek a változás átlagosan nem jelent hátrányt. Július 1. előtt feladott 2 kg-os, utánvételes ajánlott levél ára 1975 Ft volt, július 1. után feladott 2 kg-os áru fizetéses csomag ára 1750 Ft.

4. Olvasó írta: "A régi utánvétes papírt el sem fogadják, vagyis aki kitöltöttel érkezik, az írhatja újra az egészet."

Posta mondta: Új nyomtatványokat vezetett be a Magyar Posta, a szolgáltatás teljesítésének biztonsága érdekében a régi nyomtatványokat kivontuk a forgalomból.

5. Elsunnyogták vagy sem?

Olvasóink azt is kifogásolták, hogy a Magyar Posta nem kommunikálta megfelelően a változtatásokat, és az információhiány a posta munkatársai körében is érzékelhető. Apáti Tóth Kata, a Magyar Posta Zrt. szóvivője azonban az Indexnek elmondta, hogy a változással kapcsolatos híreket széles körben terjesztették: MTI hírt adtak ki, közvetlenül tájékoztatták a postával szerződésben álló céges ügyfeleket, a lakossági ügyfeleket érintő változásokról a postákon kihelyezett plakátokkal is segítették. A Posta.hu oldalról ugyan még nem távolították el az utánvéttel kapcsolatos információkat, de a friss díjszabásokról itt (pdf), a csomagküldésről itt, a levélfeladásról itt talál részleteket.

Sára fenyegetőzött, és sikerrel járt

Sára öt munkanapon át, összesen harmincszor hívta fel a Városmajor utcai postát, ahonnan értesítést kapott. Utánküldést szeretett volna kérni, hogy két kisgyerekével ne kelljen sorbaállnia. Mivel senki nem vette fel egy hétig a telefont, július elsején, a rendszer meghibásodása napján próbálta átvenni a csomagját a postán. A Facebookon számolt be élményeiről:
"Posta csomagátvevő:
- Jó napot, ezt az értesítőt kaptam egy csomagról.
- (Fel sem néz). Ezt itt már nem veszi át, mert visszaküldték a csomagot.
- És ilyenkor mit lehet tenni?
- Semmit.
- Értem. A panaszkönyvet hol találom?
- ...az ügyfélszolgálaton. Mondjuk azt meg megnézhetem....
(5 perccel később kezemben a csomag)."