Kübekháza megsértődött, majd kétmilliót kapott

2013.07.03. 14:39

A kübekházai önkormányzat a múlt héten eléggé megsértődött, amikor 3478 forint támogatási pénzt utalt át neki az állam, ám a Magyar Államkincstár tájékoztatása szerint semmi különös nem volt az utalásban, Kübekházának tulajdonképpen erre kellett számítania. A csekély összegű támogatás után egy nappal egyébként több mint 2 millió forint érkezett Kübekháza számlájára a szerkezetátalakítási tartalékból.

Az Államkincstár szerkesztőségünknek eljuttatott közleménye szerint az önkormányzatok minden hónapban előre meghatározott módon kapják a támogatásaikat, amelyből például az önkormányzati dolgozók bérét is fizetik. Nincs ez másképp Kübekházával sem, a falu eddig 2013-ban már több mint 10 millió forintot kapott az államtól. Ami viszont az év elején megváltozott a járások bevezetése illetve az iskolák államosítása miatt az az önkormányzati foglalkoztatottak száma.

Annak érdekében, hogy az átállás ne okozzon anyagi nehézségeket, az Államkincstár megelőlegezte az önkormányzati dolgozók 2012. decemberi bérét, és ezt a települések részletekben fizetik vissza, úgy, hogy a havi appanázsukból levonják. Ez történt Kübekházán is, ahol az átszervezés miatt megnövekedett közterhek, illetve a kölcsön visszafizetés esedékes részletének levonása után maradt mindössze 3478 forint a havi támogatásból.