Nem kebelez be minden díjat a Nemzet Művésze

2013.07.03. 07:44

Mégsem akarja annyira megerősíteni a Magyar Művészeti Akadémiát (MMA) a kormány, derült ki a friss Magyar Közlönyből, amely arról számolt be: nem az MMA által adományozott Nemzet Művésze-díj lesz az egyetlen művészeti díj Magyarországon.

A kormány még tavaly decemberben döntötte el, hogy az MMA „kultúrstratégiai szerepének megerősítése érdekében” díjat hoz létre Nemzet Művésze néven. A Fekete György nevével fémjelzett, és alkotmányba foglalt szervezet díja példátlan módon egyúttal az egyetlen ilyen jellegű állami díj lett volna. Ebbe olvadt volna bele ugyanis a kormányhatározat szerint a Nemzet Színésze cím, a Magyar Mozgókép Mestere díj és a Magyar Állami Operaház Mesterművésze díj is. Az addig díjazottak pedig mint a Nemzet Művésze kaptak volna járulékot ezek után.

A kedden megjelent változtatás, annak leple alatt, hogy továbbra is létrehoznák a Nemzet Művésze díjat, egy fél mondatban megjegyzi: mindezt „a létező járadék jellegű művészeti szakmai elismerések integrálása nélkül” képzeli a kormány. Azaz a többi díjat nem rendelik az MMA alá.

Ez volt a második olyan lépés, amely mintha gátat szabna a jobbos művészeti szervezet teljhatalmának. Fekete György át akarta venni a Műcsarnokot is, erről elvi megállapodás is született, de a döntést máig nem hozták meg.