Hamis csekkekkel írják át az autókat

2013.07.05. 12:06

Több száz gépjármű átírását hamis illetékbefizetési csekk alapján végezték el az okmányirodák - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Az adóhatóság feljelentést tett költségvetési csalás, illetve magánokirat-hamisítás miatt.

A NAV több esetben tapasztalta, hogy az illetékek az átírás ellenére nem érkeztek meg a hivatal számlájára. Ezekben az esetekben a NAV kérte, hogy a tulajdonosa igazolja a vagyonszerzési illeték megfizetését.

Az átírást megbízottal útján elvégeztető ügyfelek értetlenül álltak az eset előtt. Ők ugyanis megkapták a nevükre kiállított forgalmi engedélyt és azt hitték: az illetéket befizették.

A csalók vagy házilag nyomtatták rá a csekkre a postai feladást tanúsító adatokat, vagy egy kisebb összeg befizetése mellett utólag a valós értékre írták át, és az így hamisított csekket mutatták fel az átíráskor.

A NAV ezért azt javasolja, hogy a gépjármű megvásárlásakor mindenki maga fizesse be az illetéket vagy legyen körültekintő a meghatalmazott kiválasztásakor. Ha ugyanis az illeték nem érkezik meg az adóhatóság számlájára, akkor a vevőt kötelezik az illeték megfizetésére, függetlenül attól, hogy az illeték összegét korábban már másik személynek átadta.