Kilencedszer is lesújtott Kövér

2013.07.05. 17:24

A Párbeszéd Magyarországért (PM) két politikusa, Jávor Benedek és Szabó Tímea független országgyűlési képviselők tiszteletdíjának 50-50 ezer forinttal történő csökkentését javasolta pénteken Kövér László házelnök.

A parlamenti honlapján található indítványban (pdf) Kövér azt írta: a képviselők a csütörtöki ülésen az Országgyűlés rendjét súlyosan sértő magatartást tanúsítottak. Az indoklásban pedig azt írta: "figyelembe vettem, hogy a két képviselőknek még nem volt fegyelmi ügye".

A csütörtökön Orbán Viktor kormányfőnek a Tavares-jelentésről szóló beszéde kezdetén a PM-es politikusok egy molinót tartottak fel azzal a felirattal: nem akarunk olyan Magyarországot, ahol a nagyobb visszaél az erejével és a többség visszaél a hatalmával. Az ellenzéki politikusok Orbánnak az EP-vitában tett azon kijelentésére utaltak, hogy a magyarok nem akarnak olyan Európát, ahol a nagyobb visszaél erejével.

Az új országgyűlési törvény január elsejétől lépett életbe. Az új szabályok értelmében pénzbüntetést is kiszabhatnak azokra, akik az Országgyűlés tekintélyét, egyes embereket vagy nemzeti, etnikai, faji, vallási közösségeket sértő kifejezéseket használnak, illetve ezek súlyos rendzavaráshoz vezetnek. A büntetés kiszabásáról a házelnöki javaslat alapján az országgyűlésnek kell döntenie.

Az év eleje óta a parlament nyolcszor szabott ki pénzbüntetést. Az MSZP-s Szanyi Tibort azért büntettek bruttó 394 ezer forintos tiszteletdíjának harmadára, mert az egyik interpellációja után beintett a rasszista megjegyzéseket tevő Jobbik-frakciónak. Később több PM-s, illetve jobbikos képviselőt is megbüntettek.

Múlt héten pedig a Jobbik-frakció tagjainak júniusi fizetést vonta meg az Országgyűlés elnöke, mivel az ellenzéki párt képviselői  felvonultak az elnöki pulpitusra és megzavarták a földtörvény zárószavazását.