Viszolyog a kamara az eutanáziától

2013.07.10. 16:18

A leghatározottabban visszautasítja és tiltakozik a  Magyar Orvosi Kamara az ellen a népi kezdeményezés ellen, amely az aktív eutanázia lehetőségére tett javaslatot.

Éger István, a testület elnöke bejelentette azt is, ha jogilag megalapozott, fellebbezést nyújtanak be az Országos Választási Bizottsághoz (OVB).

A múlt héten az OVB hitelesítette azt a népi kezdeményezést, amely lényegében az eutanázia lehetőségét teremtené meg orvosi részvétellel. A kérdés úgy szól: Egyetért-e Ön azzal, hogy a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedő felnőtt korúak orvosi segítséggel vethessenek véget az életüknek?

A népi kezdeményezésekhez 50 ezer érvényes aláírás kell, ez azonban csak napirendre vételre kötelezi a parlamentet, a kérdésnek megfelelő döntésre már nem.

Ön szerint legyen-e aktív eutanázia?

A MOK elnöke példátlannak minősítette a kezdeményezést, hangsúlyozva, hogy az orvos az élet védelmére esküszik fel, és minden ezzel ellentétes cselekedete súlyos etikai vétség.
Szerinte az egészségügyi törvény betegjogi része rendelkezik arról, hogy a betegnek joga van megtagadni az ellátást, amit az orvosnak figyelembe kell vennie, de nem segédkezhet öngyilkosságban, és nem segítheti betegét a halálba. Szintén e törvényben van az a passzus - emlékeztetett Éger István -, amely szerint a haldoklónak joga van minden lehetséges ápolást, támogatást, gondozást, fájdalomcsillapítást megkapnia.

Azt is mondta, hogy bár népi kezdeményezésről van szó, de "ilyen precedensértékű ügyek" mellett nem lehet szó nélkül elmenni, "ezeket a kezdeményezéseket csírájában kell elfojtani". "Nem vagyunk az élet bírói", az eutanázia kérdése rendkívül sok etikai, morális, szakmai kérdést vet fel, mondta.  • Vennék
  • Személyi kölcsön