Még kell valami a tanárok béremeléséhez

2013.07.11. 09:49 Módosítva: 2013.07.11. 09:50

Várhatóan július 24-én tárgyal a kormány arról a foglalkoztatási rendelettervezetről, amely szabályozza majd a pedagógusok munkaszervezését és munkaterheit is - közölte az emberi erőforrások minisztere csütörtökön a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Balog Zoltán az M1 Ma reggel című műsorában azt mondta: a hamarosan megjelenő kormányrendelettel tudják pontosan kiszámítani a fizetésüket a pedagógusok, a nehezebb, illetve speciális munkát teljesítőket pedig külön honorálják.

A készülő rendelet legtöbb pontját a szakszervezetekkel már átbeszélte a miniszter, erről megállapodásokat is kötöttek. A miniszter a TV2 Mokka című műsorában azt mondta: a foglalkoztatási rendelettervezetről a pedagógusok szakmai szervezeteivel hivatalosan jövő hétfőn kezdenek egyeztetni.

A szakszervezetek számításai szerint ma van olyan pedagógus aki 50 órát dolgozik egy héten. A kormány viszont 40 órás munkahetet állapított meg, ebből 32 órát kell az iskolában a gyerekekkel eltölteni, és 22-26 órát kell tanítani. Balog szerint sokkal kiszámíthatóbb és igazságosabb a rendszer, a munkaterheket sokkal arányosabban lehet elosztani.

A pedagógusok minősítése folyamatos lesz, de ez nem befolyásolja azt, hogy szeptembertől mindenki megkapja a bejelentett béremelést. Balog szerint ezentúl nem lesz különbség Budapest módosabb kerületei és a szegényebb régiók között a tanárok fizetésében. Végzettségtől és a pályán eltöltött évektől függően 50-150 ezer forint lesz a növekmény. Ezenkívül logikus és objektív kritériumok alapján határozzák meg a vezetői és osztályfőnöki pótlékok összegét is.

A miniszter már szerdán is utalt arra, hogy egyes pedagógusok helyettes államtitkári, illetve államtitkári nagyságrendű fizetéseket kaptak a hátrányos helyzetű régiókban. Ez azonban a pedagógusok mindössze egy százalékát érintette. Ők most nem számíthatnak nagy béremelésre, vagy akár túlóra hiányában csökkenhet is a bérük - mondta a miniszter.

Balog Zoltán kitért arra: szeptemberben a pályakezdő pedagógusok kiszámíthatóbb iskolarendszerbe lépnek be, ennek következtében a pályájuk is kiszámíthatóbb lesz, és 50-60 ezer forinttal több lesz a kezdő fizetés, mint most. Pályájuk elején, amikor a gyakornoki státuszból továbblépnek a pedagógus I. kategóriába, nagyobbak lesznek a béremelkedések, a későbbiekben pedig eljuthatnak akár a mestertanári besorolásig is - hangsúlyozta.

Balog Zoltán szerdán Tatabányán jelentette be, hogy átlagosan 34 százalékkal emelkedik több mint 150 ezer pedagógus alapilletménye szeptember 1-jével. A béremelést az októberi fizetéssel kapják meg az érintettek, a következő négy évben, 2017-ig minden szeptemberben lesz béremelés.