no

A legjobb sportállások Orbán körül vannak

2013.07.12. 08:00
Jól fizetnek a sportpolitikai koncepciók kidolgozására szóló szerződések a Miniszterelnökségen: Orbán Viktor sporttanácsadói hat-hétszázezer forintos juttatásban részesülnek, miközben a kormány külön sportügyi államtitkárságot is működtet. A gárda tagjai a Fidesz mellett a nehéz időkben is kiálló sportolók és Orbán Viktor focista barátai közül kerültek ki. A legújabb tanácsadó a 78 éves Kárpáti György.

Kormánytisztviselői jogviszonyban alkalmazza a Miniszterelnökség Orbán Viktor korábbi felcsúti csapattársát. Takács Mihály, aki a másodosztályban közel egy évtizede rúgja együtt a labdát a miniszterelnökkel, sőt időnként személyi edzőjeként is működik, 2010-től a Kossuth téren is bekerült a miniszterelnök csapatába.

A focista a kormányváltás óta a miniszterelnök főtanácsadójaként szerepel a sportos protokolleseményeken, a héten pedig többek között neki köszönte meg a miniszterelnök, hogy sikerült tető alá hozni a 16 sportági szakszövetséggel kötött 2020-ig szóló megállapodást.

Takács a felcsúti utánpótláscsapat edzői teendőit is vitte, és kivette a részét a Puskás Akadémia indulójának megalkotásából is. A focista a Miniszterelnökség tájékoztatása szerint jelenleg politikai tanácsadói szerepet tölt be, amiért havonta bruttó 650 000 forintos fizetést kap.

Kikerült viszont a kormányfő közvetlen munkatársai közül Jakab János, a Puskás Akadémia felügyelő bizottsági elnöke, pedig Orbán Viktor egykori futballedzője 2010 után szintén rendszeresen használta a miniszterelnöki tanácsadói titulust, és tavaly még a futball Európa-bajnokság nyitómeccsére is együtt utazhatott ki Orbán Viktorral. Az Erdért egykori edzőjéről, Jakabról egyébként 2002-ben derült ki, hogy az első Orbán-kormány idején diplomata útlevelet is kapott a külügytől.

Orbán azonban nem csupán focis vonalon válogatott maga mellé sportos munkatársakat. Jóllehet a kormánynak az Emberi Erőforrások Minisztériumában működik külön sportért felelős államtitkársága, amelyet Simicskó István, és a Schmitt Pál köztársasági elnöki posztról való lemondása után területet váltó Kiss Norbert vezet, 2010-ben a Miniszterelnökségen is létrehoztak egy Sporttanácsadói Irodát.

Jakab János az 1980-as évek végén az Erdért csatárával, Orbán Viktorral
Jakab János az 1980-as évek végén az Erdért csatárával, Orbán Viktorral
Fotó: pfla.hu

Az iroda akkor alakult meg Balogh Gábor, olimpiai ezüstérmes és világbajnok öttusázó vezetésével, amikor még a külgazdasági és a szociális ügyeket is beleértve a kormányfő környezetében összesen csupán öt tanácsadó működött. Balogh 2002-ben, a Fidesz veresége utáni nehéz hónapokban hívta fel magára Orbán figyelmét, amikor új támogatóként jelent meg a párt körül, és beszédet is mondott az egyik nagygyűlésen.

Az induláskor Balogh a magyar sport problématérképének megrajzolását kapta feladatul, ennek a munkának végeredménye azonban egyelőre nem került nyilvánosság elé. Megbízási szerződését utoljára tavaly júniusban újították meg. Hivatalos munkaköri leírása szerint „a sporttal kapcsolatos koncepciókra, programokra kell szakértői tanácsadás keretében javaslatokat” szállítania a miniszterelnöknek, és közre kell működnie az érintett miniszterek sporttal kapcsolatos tevékenységének összehangolásában. Mindezért bruttó havi 747 880 forintot kap. Azt tartják, hogy Balogh személye a sportban kivételesen tájékozott Orbán számára csupán egy szűrőnek kellett, vagyis ne járulhasson boldog-boldogtalan a színe elé.

Balogh emellett pozícióját felhasználva építgeti saját karrierjét is. Tavaly a Magyar Diáksport Szövetség vezetője lett, és a MOB-nál is próbálkozott állásszerzéssel, de Borkai Zsolt nem akart vele erősíteni.

A Miniszterelnökség legújabb sporttanácsadója Kárpáti György, egykori vízilabdázó, aki Grosics Gyulával együtt szinte állandó díszvendége a Fidesz jelentősebb politikai rendezvényeinek. Az ügynökmúlttal is megvádolt 78 éves Kárpáti áprilisban kapott egy éves, a 2014-es választásig szóló szerződést, amely azt írta elő számára, hogy „a megbízó igénye alapján” működjön közre a különféle a sportágakkal kapcsolatos kormányzati koncepciók kidolgozásában, és „szükség esetén” megvalósításában. A Kárpátit a készenállásáért bruttó 670 000 forinttal díjazzák, de közben a három olimpiai aranyérméért is kap életjáradékot.

Kárpáti a 2006-os zavargásokkor is hallatta a hangját, 1956-ban olimpiai bajnok társa, Zádor Ervin nevében úgy nyilatkozott: addig nem jön Magyarországra, amíg hazug miniszterelnök áll a kormány élén. Később kiderült, Zádor ilyet nem mondott, és levelet sem írt, 1956 óta egyszer tért vissza hazájába, a napi politikával pedig sohasem foglalkozott, azt sem tudta, ki a miniszterelnök. (Zádor tavaly halt meg Kaliforniában.)

Az Aranycsapat kapusa, Grosics Gyula ugyan nem a Miniszterelnökségtől kap fizetést, de a tavasszal nyilvánosságra került frakciószerződések szerint szintén sporttanácsadói szerepkört tölt be a Fidesz mellett. A Fidesz parlamenti képviselőcsoportja 2011 eleje óta legalább nyolc alkalommal, összesen mintegy 3 milliós értékben adott pénzt az egykori focistának.

A 87 éves Grosics, aki a Nemzet Sportolójaként is kap havonta félmillió forintot, szerződései szerint többek között a Hajós Alfréd-koncepcióval kapcsolatban adhatott tanácsot, és a fideszeseknek még arról is kikérték az idős sportoló véleményét, hogy a koncepciót miként népszerűsítsék a huszonéves egyetemisták körében.